Njemačka odbila zahtjev Poljske za ratnu reparaciju

Heiko Maas boravi u Poljskoj na obilježavanju 75. godišnjice izbijanja Varšavskog ustanka protiv njemačke okupacije (Reuters)

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas odbio je danas u Varšavi zahtjev Poljske da joj Njemačka isplati ratnu reparaciju za razaranja i zločine.

Kako prenosi agencija Beta, on je naglasio da je Njemačka moralno odgovorna za strahote Drugog svjetskog rata, ali je dodao i to da je pitanje ratnih reparacija zatvoreno.

„Sa pravne tačke gledišta to pitanje je za Njemačku zatvoreno. Ali pamćenje, razračunavanje, naprimjer, u okviru ovakvih posjeta kako danas u Varšavi, tako i u raznim prilikama u Njemačkoj, to nikada neće biti okončano. Nijemci osjećaju moralnu odgovornost za Drugi svjetski rat i to što je rat napravio ovdje u Poljskoj. Nikada ne smijemo da zaboravimo ta stradanja koja smo nanijeli drugim zemljama, a prije svega Poljskoj“, kazao je Maas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim ministrom vanjskih poslova Jacekom Čaputovičom.

‘Stid Nijemaca zbog postupaka’

Maas danas i u četvrtak boravi u Poljskoj, na obilježavanju 75. godišnjice izbijanja Varšavskog ustanka protiv njemačke okupacije krajem Drugog svjetskog rata.

On je dodao i da to što je Njemačka učinila Poljacima, izaziva stid.

„To lično dotiče i mnoge Nijemce i mene, i želim to da izrazim danas. Zahvalan sam za to što Njemačka i Poljska danas, 75 godina nakon Varšavskog ustanka, kao prijatelji ukazuju jedna drugoj jako povjerenje“, kazao je šef njemačke diplomatije.

Ministarstvo vanjskih poslova Poljske čeka na rezultate rada parlamentarne grupe za procjenu visine reparacija i to, prema riječima Čaputoviča, treba da bude osnova za raspravu na tu temu u budućnosti.

Ideju da Poljska zatraži sada, 66 godina nakon što ih se zvanično odrekla, od Njemačke ratne reparacije, uz obrazloženje da komunistička Poljska nije bila suverena zemlja, već satelit Sovjetskog saveza, izvukao je na svjetlo dana u julu 2017. godine lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski.

Spominje se suma od 850 milijardi dolara

Poljska parlamentarna grupa predstavila je već neke parcijalne izvještaje po kojima bi Poljska, da je nije okupirala Hitlerova Njemačka i da nije bilo rata, imala privredni potencijal kao Španija, a da bi BDP Poljske 1945. godine bio za 50 odsto viši, a završni izvještaj bit će predstavljen tokom ove godine. 

Šef te parlamentarne grupe, zastupnik vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Arkadijuš Mularčik, spominjao je sumu od oko 850 milijardi dolara koje bi po njegovoj ocjeni Njemačka trebala isplatiti Poljskoj.

Odlukom velikih sila na kraju Drugog svjetskog rata, Poljska nije dobila direktno od Njemačke reparacije, već je bilo dogovoreno da dobije 15 odsto od ratne štete koju bi Sovjetskom savezu isplatila Njemačka, a 1953. godine se tadašnja komunistička poljska vlada tih reparacija odrekla.

To da je pitanje reparacija definitivno okončano, ponavljale su i sve ostale poljske vlade, do sadašnje konzervativaca Kačinjskog.

Izvor: Agencije