Njemačka odbila američki zahtjev da pošalje vojnike u Siriju

Posljednjih godina Njemačka daje važan i međunarodno priznat doprinos u koaliciji protiv ISIL-a, poručuju iz Berlina (Reuters)

Njemačka vlada odbila je u ponedjeljak američki zahtjev da pošalje vojnike na sjever Sirije, što je tema koja je izazvala neslaganja u koaliciji kancelarke Angele Merkel, javlja AFP.

“Kada kažem da njemačka vlada namjerava zadržati svoju poziciju u koaliciji protiv skupine Islamska država Irak i Levant – ISIL, to ne uključuje kopnene snage”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert novinarima na redovitom brifingu.

Sjedinjene Američke Države zatražile su u nedjelju od Njemačke, preko posebnog američkog izaslanika za Siriju Jamesa Jeffreya, slanje vojnika u Siriju.

Izviđački letovi i obuka

“Tražimo ovdje [u Njemačkoj] i među ostalim partnerima međunarodne koalicije protiv ISIL-a koju čini 80 zemalja dobrovoljce koji su spremni ulagati”, rekao je Jeffrey tijekom posjeta Berlinu.

“Posljednjih godina Njemačka daje važan i međunarodno priznat doprinos u koaliciji protiv ISIL-a”, odgovorio je Seibert.

Njemačko sudjelovanje u koaliciji protiv ISIL-a uglavnom se sastoji od izviđačkih letova i obuke.

“Sada vodimo razgovore s našim američkim saveznicima o tome kako nastaviti angažman u regiji”, kazao je Seibert.

Mandat za sudjelovanje Njemačke u Siriji istječe krajem listopada.

Parlament će tada morati odlučiti o daljnjim aktivnostima.

Rasprava u krhkoj koaliciji

Američki predsjednik Donald Trump najavio je krajem 2018. godine povlačenje velikog dijela od oko 2.000 američkih vojnika na sjeveroistoku Sirije, proglasivši pobjedu nad ISIL-om.

Zahtjev Washingtona odmah je potaknuo raspravu u krhkoj koaliciji Angele Merkel.

Njezina Krščansko-demokratska unija, koja podržava vojni angažman zemlje u zonama sukoba, rekao je da je otvoren za raspravu o tom pitanju. Međutim,

Socijaldemokratska partija Njemačka se tome snažno protive.

Izvor: Agencije