Njemačka obustavlja izvoz oružja Saudijskoj Arabiji

Njemačka je posljednji put produžila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju krajem marta (Arhiva)

Njemačka Vlada je saopćila u ponedjeljak da je, zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, obustavila prethodno odobreni izvoz naoružanja Saudijskoj Arabiji.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva privrede Philipp Jornitz rekao je da “Vlada sarađuje s onima koji imaju validna ovlaštenja, a ishod je da trenutno nema izvoza oružja iz Njemačke u Saudijsku Arabiju”, prenosi Tanjug. 

Agencija AP podsjeća da je Njemačka prije mjesec saopćila da neće odobriti novi izvoz oružja Saudijskoj Arabiji, ali je ostavila otvorenim pitanje već odobrenih ugovora.

Zabrana za 18 osumnjičenih

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass ranije u ponedjeljak je kazao da je Berlin zabranio ulazak u Šengensku zonu za 18 saudijskih državljana, za koje se vjeruje da imaju veze s ubistvom Khashoggija.

Novinar Washington Posta ubijen je 2. oktobra u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu, što su vlasti iz Rijada dugo negirale, ali su, nakon velikog pritiska međunarodne javnosti, promijenili priču i priznali da se zločin desio u konzulatu.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova prošle sedmice je pozvalo Saudijsku Arabiju da provede dosljednu i transparentnu istragu nakon što je Rijad objavio kako sumnjiči 11 ljudi u slučaju Khashoggi.

Izvor: Agencije