Njemačka: Obnovljivi izvori energije ‘pretekli’ ugalj

Vjetrenjače
Ovaj pomak je značajan napredak u sklopu ciljeva Njemačke do 2030. godine (Reuters)

Obnovljivi izvori energije su prvi put prošle godine pretekli ugljen kao glavni izvor energije u Njemačkoj, s udjelom od više od 40 posto u proizvodnji električne energije, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Taj pomak je, kako ocjenjuje agencija Reuters, značajan napredak u sklopu ciljeva Njemačke da do 2030. godine čak 65 posto energije dobiva iz obnovljivih izvora energije, a da do 2022. godine u potpunosti napusti nuklearnu energiju i izradi plan za dugoročno napuštanje ugljena kao izvora energije, prenosi Tanjug.

Više struje iz ‘zelene’ energije

Proizvodnja električne energije iz energije sunca, vjetra, biomase i hidroelektrana je prošle godine povećana za 4,3 posto na proizvedenih 219 teravata sati, prema rezultatima istraživanja organizacije Fraunhofer.

Ukupna proizvodnja električne energije iz “zelenih” i fosilnih goriva je prošle godine u Njemačkoj iznosila 542 TWh, dok je iz ugljena dobiveno blizu 38 posto energije.

Udio “zelene” energije u njemačkoj proizvodnji električne energije je u 2017. godini iznosio 38,2 posto, a u 2010. godini samo 19,1 posto, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije