Njemačka obara rekorde izvoza oružja

Primjetan je nagli porast izvoza njemačkog oružja u Tursku (Reuters)

Njemačka i dalje bilježi rekordni volumen izvoza oružja, a kritičari posebno upozoravaju na porast izvoza malokalibarske municije, što se povezuje s ratnim sukobima na Bliskom istoku, javljaju njemački mediji.

“Irak spada u zemlje s najvećim porastom uvoza malokalibarske municije iz Njemačke”, stoji u izvještaju o izvozu oružja njemačke vlade za prvo polugodište ove godine, koje bi trebalo biti predstavljeno u srijedu.

Izvoz malokalibarske municije u Irak povezuje se s činjenicom da njemačka vlada podržava kurdske oružane snage u toj zemlji, prenosi Hina.

Otkako je na čelu Ministarstva ekonomije, zaduženog za izdavanje dozvola za izvoz oružja, predsjednik njemačkih socijaldemokrata (SPD) Sigmar Gabriel, izvoz malokalibarskog oružja u posljednje tri godine u stalnom je padu, no uprkos tome opozicija zahtjeva potpunu zabranu izvoza ove vrste oružja.

Zabrana izvoza

Opoziciona stranka Ljevica traži zabranu izvoza malokalibarskog oružja i municije s obzirom na to da najviše civilnih žrtava ratnih sukoba stradava upravo od ovakvog oružja.

Ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine izdano izvoznih dozvola za oružje u vrijednosti od 4,03 milijardi eura, što je još više nego u istom razdoblju prošle godine koja slovi kao rekordna.

Na prvom mjestu liste zemalja uvoznica njemačkog oružja nalazi se Alžir, s 1,03 milijarde eura. To se povezuje s isporukom jedne fregate koju je Alžir naručio još za vrijeme vladavine bivše njemačke vlade.

Na drugom mjestu se nalaze Sjedinjene Američke Države te na trećem i četvrtom mjestu Saudijska Arabija i Južna Koreja.

Primjetan je i nagli porast izvoza oružja u Tursku, koja se u roku od godine dana s 25. mjesta liste uvoznika njemačkog oružja popela na osmo mjesto.

Izvor: Agencije