Njemačka: Neredi uoči kongresa desničara i protivnika islama

Njemačka interventna policija uhapsila je približno 400 demonstranata koji su pokušali blokirati pristup kongresu ekstremno desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), a došlo je i do sukoba između pristalica AfD-a i ljevičarskih aktivista u njemačkom gradu Stuttgartu.

Teško naoružana interventna policija koristila je biber sprej kako bi otjerala učesnike protesta, od kojih su mnogi bili obučeni u crno i maskiranih lica.

Policajci su ispratili članove AfD-a u dvoranu za kongrese.

Sukobi su izbili između ljevičarskih aktivista i delegata AfD-a, a demonstranti su palili gume i bacali petarde na policiju i novinare.

Protivnici islama u Njemačkoj

“Nema prava nacističkoj propagandi”, uzvikivala je jedna grupa okupljenih.

Sukobi su prošli bez težih povreda, a uprkos protestima i hapšenjima, konferencija je, kao što je i planirano, počela u subotu ujutro.

Nastala prije tri godine kao opozicija programima spašavanja u Eurozoni, AfD se pretvorila u antiimigrantsku stranku tokom prošle godine.

Iz sastava su izbacili osnivača stranke i iskoristili rekordan dotok izbjeglica u Njemačku kako bi dobili nove glasače i “ukrali” nezadovoljne članove konzervativaca kancelarke Angele Merkel.

Trenutno AfD ima predstavnike u polovini državnih tijela Njemačke.

Ankete pokazuju kako AfD ima 20 posto pristalica na istoku, što je manje od demokršćana Merkel, što znači kako su skoro podjednaki sa socijaldemokratama.

Popularnost AfD-a u cijeloj Njemačkoj iznosi 13 posto.

‘Politička ideologija’

Očekuje se kako će kongresu ovog vikenda prisustvovati približno 2.400 članova stranke, a sastanak je uslijedio nakon što je zamjenica lidera AfD-a i članica Evropskog parlamenta Beatrix von Storch prošle sedmice izazvala veliku ljutnju kada je označila islam kao “političku ideologiju koja je nekompatibilna s njemačkim Ustavom”.

Von Storch je kazala kako će se na kongresu tražiti zabrana islamskih simbola u Njemačkoj, poput minareta na džamijama, poziva na molitvu te pokrivanja muslimanskih žena.

Ova partija se, također, zalaže za deportaciju stranaca osuđenih za krivična djela i povratak vojne službe za mlade muškarce.

Kada je riječ o vanjskim poslovima, AfB želi izgradnju boljih odnosa s Rusijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije