Njemačka negira prisilno svjedočenje

Nobilo je Sindičićevu izjavu dao i kao dodatak žalbi na odluku zagrebačkoga Županijskog suda o izručenju Perkovića Njemačkoj (Marko Lukuni? / Pixsell)

Njemačko savezno državno odvjetništvo odbacilo je izjave bivšeg pripadnika jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića u hrvatskim medijima da su ga njemačke tajne službe i njemačko Državno odvjetništvo natjerali da svojedobno svjedoči na suđenju Krunoslavu Pratesu u slučaju umorstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

“Najodlučnije odbacujemo javno prenesenu izjavu svjedoka Sindičića. Ona ne odgovara činjenicama”, izjavio je za Hinu državni odvjetnik Marcus Kohler.

Pojedini hrvatski mediji prenijeli su izjavu Sindičića da su ga na svjedočenje na suđenju Pratesu, na kojemu je teretio bivšeg dužnosnika UDBA-e Josipa Perkovića, natjerale njemačke tajne službe i njemačko Državno odvjetništvo.

Nobilo: Ne sumnjam u autentičnost izjave

Anto Nobilo, odvjetnik bivših čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, potvrdio je Hini jučer kako je dobio izjavu UDBA-ina operativca Vinka Sindičića, u kojoj navodi da je na njemačkom sudu lažno svjedočio u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića.

U svojoj izjavi, danoj kod javnog bilježnika u Italiji 31. prosinca 2013. godine, Sindičić tvrdi kako je na sudu u Munchenu, kao glavni svjedok u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine, lažno teretio Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača i to po uputama njemačke tajne službe.

Nobilo je istaknuo kako “ne sumnja u autentičnost Sindičićeve izjave, jer je ona ovjerena i potpisana kod javnog bilježnika”, dodavši da ju je “poslala Sindičićeva nevjenčana supruga s kojom živi u Italiji”, dok ju je “putem e-maila poslala njegova sestra”.

Nobilo je kazao kako sada imaju dva interesa, a primarni je da Sindičićeva izjava pomogne Krunoslavu Pratesu u obnovi postupka, jer je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora upravo zbog Sindičićeva svjedočenja.

Osim toga, Nobilo je tu Sindičićevu izjavu dao i kao dodatak žalbi na odluku zagrebačkoga Županijskog suda o izručenju Perkovića Njemačkoj, priloživši je svojim tvrdnjama da Perković u Njemačkoj ne bi imao pošten postupak.

Prethodno se odvjetnik Nobilo žalio na odluku o izručenju Perkovića Njemačkoj, tvrdeći kako je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu zbog zastare moralo odbiti izručenje.

Njemačka ne želi komentirati žalbu DORH-a

Podsjetio je i na to da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo, a uvjeren je i u to da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava.

Potom se i zagrebačko Državno odvjetništvo, također, žalilo na odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, ističući da je Sud povrijedio zakon, te pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje kada je zaključio da u tom slučaju nije nastupila zastara kao apsolutna zapreka za predaju.

U priopćenju u kojem obavještavaju o žalbi na odluku za koju su se na sudu zalagali kao predstavnici Njemačke, Državno odvjetništvo tvrdi da je, prema hrvatskom pravu, u tom slučaju nastupila zastara.

Kohler je odbio komentirati ponašanje hrvatskog državnog odvjetništva, koje se u postupku izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj iznenada žalilo na odluku zagrebačkog Županijskog suda da odobri izručenje, iako u tome postupku formalno zastupa njemačko Državno odvjetništvo, koje traži Perkovićevo izručenje.

“Njemački glavni državni odvjetnik načelno se ne izjašnjava o tekućim postupcima u drugim državama”, rekao je Kohler.

Izvor: Agencije