Njemačka nastavlja s rekordnim izvozom oružja

Njemačka vlada prošle godine odobrila je izvoz oružja u vrijednosti više od osam milijardi eura (EPA)

Njemački izvoz oružja i u prvom kvartalu ove godine u daljnjem je porastu, pri čemu raste izvoz u zemlje koje nisu članice Evropske unije ni NATO-a, prenosi Hina.

“U prvom kvartalu ove godine Njemačka je izvezla oružja u vrijednosti 1,16 milijardi eura, u poređenju s 1,12 milijardi eura u istom razdoblju prošle godine”, saopćila je u četvrtak njemačka vlada na upit zastupnice stranke Ljevica Sevim Dagdelen.

Za razliku od prošle godine, kad je najveći dio izvoza oružja bio namijenjen nekoj od zemalja članica Evropske unije, ove godine najveći dio otpada na izvoz u tzv. treće zemlje, koje nisu članice ni EU-a ni NATO-a.

Stručnjaci procjenjuju da se visina vrijednosti izvoza od ukupno 615 miliona eura u tzv. treće zemlje najvećim dijelom odnosi na isporuku jedne podmornice Egiptu.

Poziv na promjenu politike izvoza

Nevladine organizacije dosad su često kritizirale izvoz njemačkog oružja i ratne opreme Egiptu, koji sudjeluje u ratu u Jemenu.

Njemačka vlada prošle godine odobrila je izvoz oružja u vrijednosti više od osam milijardi eura.

Zastupnica Dagdelen pozvala je njemačku vladu na promjenu politike izvoza oružja.

“Dok Ujedinjeni narodi tokom koronakrize pozivaju na globalno primirje, Njemačka izvozom oružja u krizne regije dolijeva ulje na vatru”, rekla je Dagdelen. Dodala je da je Njemačkoj potrebno preusmjeravanje proizvodnje naoružanja na civilnu robu, poput medicinske opreme.

Prema podacima švedskog instituta za praćenje trgovine oružjem Sipri, Njemačka je od 2015. do 2019, u poređenju s razdobljem od 2010. do 2014, povećala izvoz oružja za 17 posto.

Izvor: Agencije