Njemačka naredila Daimleru da povuče 238.000 vozila na dizel

Među vozilima koja treba da budu povučena su dostavni kombi Mercedes-Benz Vito i Mercedes GLC 220d i C220d (EPA)

Njemački ministar saobraćaja Andreas Scheuer saopćio je da je Vlada naložila automobilskoj kompaniji Daimler, proizvođaču automobila Mercedes, da odmah povuče 238.000 vozila koja su opremljena programom koji u određenim uvjetima isključuje kontrolu emisije plinova.

U saopćenju, objavljenom u ponedjeljak nakon sastanka sa generalnim direktorom Daimlera Dieterom Zetscheom, Scheuer navodi da je Daimler spreman da sa Vladom sarađuje “s kooperativnom transparentnošću” i “maksimalno brzo”, prenosi AP.

Scheuer je napomenuo da je povlačenje vozila naloženo poslije “intenzivnih i višesatnih pregovora” sa Daimlerom.

Među vozilima koja treba da budu povučena su dostavni kombi Mercedes-Benz Vito i Mercedes GLC 220d i C220d, prenosi Tanjug.

Širom Evrope, takvih vozila ima 774.000, navodi se u saopćenju, u kojem se ne precizira da li će biti povučena i takva Daimlerova vozila izvan Njemačke.

Žalbeni postupci

Daimler je saopćio samo da je “potvrdio povlačenje”, dodavši da će “otvorena pravna pitanja biti razjašnjena u žalbenim postupcima”.

Ta kompanija je ranije saopćila da osporava pravnu osnovu za zaključak da su kontrole motora vozila Vito odbačene.

Također, Daimler je već najavio dobrovoljno povlačenje gotovo tri miliona vozila na dizel kako bi instalirao fiksni program u cilju smanjenja emisija štetnih plinova.

Vozila na dizel gorivo su pod pomnim nadzorom otkako su američke vlasti uhvatile Volkswagen kako koristi nezakonit softver za kontrolu motora, koji isključuje kontrolu emisije plinova u svakodnevnoj vožnji.

Naknadne istrage su pokazale da su druge automobilske kompanije iskoristile “rupe” u evropskim propisima koje su omogućile da se kontrole emisije štetnih plinova ublaže na određenim temperaturama kako bi se izbjeglo oštećenje motora.

Vozila na dizel su pod dodatnim pritiskom u njemačkim gradovima sa prekomjernim nivoima zagađenja zraka, napominje američka agencija.

Izvor: Agencije