Oglasi

Njemačka najavljuje pooštravanje sigurnosnih zakona

Napad na božićni sajam, kada je ubijeno 12 ljudi, povod je da se u Njemačkoj pokrene proces izmjene sigurnosnih zakona.
Berlin je potvrdio da želi izvršiti pritisak na zemlje koje odbijaju preuzeti kandidate kojima je odbijena molba za azilEPA

Njemačka vlada najavila je pooštravanje sigurnosnih mjera protiv osoba ocijenjenih opasnima nakon napada u decembru u Berlinu, među kojima su obavezno nošenje elektroničke narukvice ili ubrzano izbacivanje tražitelja azila kojima su molbe odbijene.

Berlin je također potvrdio da želi izvršiti pritisak na zemlje koje odbijaju preuzeti kandidate kojima je odbijena molba za azil, tako da im smanji ili ukine pomoć za razvoj, rekli su ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere i ministar pravosuđa Heiko Maas na konferenciji za novinare u Berlinu.

"Želimo poduzeti sve kako se Amrijev slučaj ne bi ponovio", rekao je Maas, dok su propusti u slučaju mladog Tunižanina Anisa Amrija, napadača kamionom na božićni sajam u decembru, izazvali rasprave u Njemačkoj.

"Uz te mjere i sigurnosne zakone koji se pripremaju želimo povisiti nivo sigurnosti i poslati jaki znak našim državljanima", rekao je De Maiziere.

Nošenje elektroničke narukvice moglo bi biti određeno brojnim osobama koje su ocijenjene potencijalno opasnima, posebno onima koje izlaze iz zatvora nakon presuda za terorizam.

Napadač iz Berlina imao 14 identiteta

Određivanje pritvora bit će jednostavnije za strance koji su ocijenjeni opasnima za nacionalnu sigurnost ili čija je molba za azil odbijena dok čekaju izbacivanje iz zemlje.

Onima kojima je odbijena molba za azil, a njihove ih domovine odbiju primiti u roku tri mjeseca, bit će određen pritvor.

Napadaču na božićni sajam 19. decembra, kada je ubijeno 12 osoba, već je u junu 2016. odbijena molba za azil. Njemačke vlasti nisu ga mogle izbaciti jer je Tunis dugo osporavao da je Amri njihov državljanin.

Tražitelji azila koji koriste više identiteta za registriranje bit će kažnjeni i obavezni boraviti na strogo ograničenom području.

Anis Amri upotrebljavao je 14 identiteta tokom boravka u Njemačkoj od ljeta 2015. kako bi primao različite socijalne pomoći i za prikrivanje tragova dok ga je pratila obavještajna služba.

Prema podacima njemačkih obavještajnih službi, 548 potencijalnih napadača koji žive ili su živjeli u Njemačkoj danas predstavljaju prijetnju za sigurnost.

Izvor: Agencije