Njemačka može prihvatiti samo borce ISIL-a s konzularnim pristupom

ISIL
Navodno je jedan od osuđenih zapovjedao jedinicom u kojoj su bile osobe sa Balkana (EPA)

Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu priopćilo je u nedjelju kako Njemačka može prihvatiti borce skupine Islamska država Irak i Levant – ISIL zarobljene u Siriji samo ako osumnjičeni imaju konzularni pristup.

Time je Berlin umanjio vjerojatnost da bi mogao ispuniti zahtjeve američkog predsjednika Donalda Trumpa europskim saveznicima da “prime nazad više od 800” boraca ISIL-a zarobljenih u Siriji i izvedu ih pred sud, prenosi Tanjug.

“U načelu, svi njemački državljani, i oni osumnjičeni da su se borili za ISIL, imaju pravo na povratak”, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova, dodavši kako je uvjet da osumnjičeni imaju pristup konzularnim uslugama, prenosi Reuters.

Trump: Alternativa nije dobra

“U Siriji njemačka vlada ne može jamčiti pravne i konzularne usluge za pritvorene njemačke državljane zbog oružanog konflikta tamo”, rekla je ona.

Iz Njemačke je u rat u Siriji i Iraku od 2013. godine otišlo blizu 1.050 ljudi, a otprilike trećina njih se već vratila u Njemačku.

Američki predsjednik ranije je zatražio od Europe da uzme na stotine boraca ISIL-a uhvaćenih u Siriji, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti na slobodu.

“Sjedinjene Američke Države traže od Velike Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih europskih saveznika da preuzmu natrag preko 800 boraca ISIL-a koje smo ulovili u Siriji i da im sude”, napisao je Trump u mnoštvu poruka na Twitteru.

“[Samoproglašeni ISIL-ov] Kalifat je pred propašću. Alternativa nije dobra ako ćemo ih morati pustiti”, dodao je Trump.

“Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a kako preplavljuju Europu, a očekuje se da će tamo otići”, naglasio je Trump.

Merkel: Je li dobro povući vojnike iz Sirije?

“Puno radimo i toliko mnogo trošimo, vrijeme je da i drugi preuzmu posao za koji su sposobni. Povlačimo se nakon stopostotne pobjede nad ‘kalifatom'”, poručio je Trump.

Njegovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Mike Pence pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojnici.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu da se multilateralni svjetski poredak raspada, očito kritizirajući izolacionističku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Merkel se, između ostaloga, upitala pomaže li otkazivanje ugovora Iranom cilju da se Teheran ne domogne nuklearnog naoružanja i balističkih raketa koje mogu biti prijetnja susjedima u regiji, a jednako misli i o jednostranoj Trumpovoj odluci o povlačenju iz Sirije.

“Je li dobro povući vojnike iz Sirije? Neće li to osnažiti utjecaj Rusije i Irana?”, rekla je Merkel.

Izvor: Agencije