Njemačka: Mjere protiv radikalne desnice na društvenim mrežama

Paket mjera sadrži i dodatnu zaštitu lokalnih političara nakon ubistva demokršćanskog političara Waltera Luebckea (EPA)

Vlada Njemačke, reagirajući na povećan broj napada s ekstremno desnom pozadinom, donijela je paket mjera s ciljem uspješnije borbe protiv radikalne desnice, a mjere uključuju i obavezu uklanjanja poruka mržnje s društvenih mreža.

“Opasnosti koje prijete od desnog ekstremizma i antisemitizma na visokom su nivou”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer prilikom predstavljanja zaključaka Vlade, prenosi Hina.

Ukazao je na nedavni napad na sinagogu u Halleu s radikalno desnom pozadinom.

Agresivne uvrede i huškanje

Prema sadašnjim spoznajama, počinilac se indoktrinirao i posredstvom interneta.

Jedna od centralnih tačaka plana Vlade za suzbijanje opasnosti s ekstremno desnih pozicija jest i pooštravanje pravila za širenje sadržaja na internetu.

“Kompanije koje nude internetske usluge trebale bi se zakonski obavezati na to da, prije svega u slučaju prijetnji smrću ili širenja rasne ili nacionalne mržnje, sadržaje i podatke o autoru proslijede novoosnovanom uredu za suzbijanje mržnje na internetu pri Saveznom uredu za suzbijanje kriminala (BKA)”, piše u odluci Vlade od srijede.

U odluci se navodi da agresivne uvrede i huškanje posredstvom interneta ubuduće treba strožije kažnjavati, između ostalog, i zbog toga što je riječ o djelima s “dalekosežnim djelovanjem”.

Paket sadrži devet mjera, koje, osim borbe protiv mržnje na internetu, obuhvataju i pooštravanje zakona o širenju mržnje, intenziviranje rada Ureda za zaštitu ustavnog poretka u praćenju aktivnosti na ekstremno desnoj sceni, pooštravanje zakona o posjedovanju oružja, kao i dodatnu zaštitu lokalnih političara.

Odjel za praćenje kriminala

Potonja mjera donesena je nakon što je u junu ove godine ubijen demokršćanski političar Walter Luebcke, a za ubistvo je osumnjičen pripadnik neonacističke scene.

U paket mjera spada i pojačan preventivni rad protiv radikalno desne indoktrinacije, kao i jačanje postojećih sigurnosnih struktura.

Pri Saveznom uredu za suzbijanje kriminala bit će osnovan poseban odjel za praćenje kriminala motiviranog radikalno desnom ideologijom.

Izvor: Agencije