Njemačka ministrica odbrane: Rat protiv ISIL-a nije završen

ISIL
Dio boraca ISIL-a i dalje drži džepove u zabačenim pustinjskim područjima Sirije, a u dijelu iračkih gradova izvode napade i otmice (Al Jazeera)

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen izjavila je da rat protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) nije završen i naglasila da se ne smiju potcjenjivati sposobnosti pripadnika te grupe.

Ministrica je to rekla tokom posjete njemačkim vojnicima u sastavu koalicije protiv ISIL-a baziranim u Jordanu.

“ISIL je u velikom dijelu poražen na vojnom planu, ali ne treba potcijeniti sposobnosti njihovih boraca”, izjavila je njemačka ministrica i pozvala na nastavak borbe protiv grupe.

Njemačka ima 280 vojnika u sastavu koalicije koja se bori protiv ISIL-a u Iraku i u Siriji. Vlada Njemačke predviđa smanjivanje broja svojih vojnika u regiji, ali njihov broj još nije određen.

Prihvat izbjeglica

Ministrica je podsjetila da je stabilan Jordan u regiji u kojoj traje sukob važan za Njemačku i Evropu. Istaknula je i pohvalila pomoć koju Jordan pruža sirijskim izbjeglicama.

Jordan, koji graniči sa Sirijom, prihvata približno 630.000 sirijskih izbjeglica, prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice. Jordanske vlasti navode da se u njihovoj zemlji nalazi 1,4 miliona izbjeglica.

Njemačka je od 2015. prihvatila više od milion izbjeglica, uglavnom sirijskih i afganistanskih. Zemlja je tokom 2017. namijenila 130 miliona eura za pomoć jordanskoj odbrani, za oružje i opremu, prenose njemački mediji.

Izvor: Agencije