Njemačka: Ministrica odbrane angažirala sina kao konsultanta

Navodi se da su ugovori s konsultantskim firmama sklopljeni otkad je na čelo Ministarstva odbrane stupila Ursula von der Leyen (EPA)

Njemačko Ministarstvo odbrane na planu softvera i informacijskih tehnologija godinama je neregularno angažiralo i plaćalo određene konsultantske kompanije, a za jednu od njih radi sin ministrice odbrane Ursule von der Leyen.

Deutsche Welle prenosi da je, prema informacijama magazina Spiegel, Savezna revizorska služba otkrila da je Ministarstvo odbrane u najmanje jednom slučaju neregularno angažiralo jednu konsultantsku firmu.

Njen honorar iznosio je osam miliona eura, a riječ je o konsaltingu povezanim s IT-projektom Ministarstva odbrane koji ima internu oznaku “CIT kvadrat” i predstavlja modernizaciju IT-sistema koji ne učestvuju u vojnim operacijama.

‘Armija konsultanata’ u Ministarstvu

Navodi se da je od decembra 2013. na čelu Ministarstva odbrane Von der Leyen, političarka iz vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Revizori navode da je Ministarstvo odbrane poseglo za novcem iz državne kase koji uopće nije bio predviđen za te svrhe: šifra koju je navelo odnosi se isključivo na instaliranje i održavanje softvera firme IBM koje ono koristi.

Pozivajući se na insajdere iz Ministarstva odbrane, Spiegel navodi da se u toj instituciji formirala “prava armija konsultanata”, koja je tamo bila “čvrsto instalirana” i ponašala se kao dio te institucije.

Na to ukazuje i interna instrukcija Ministarstva odbrane, koja je počela cirkulirati početkom septembra 2018, prema kojoj se “eksternim konsultantima” naređuje da više ne nastupaju “kao instance Ministarstva odbrane” i da, u skladu s tim, isprave i “navode u zaglavljima svojih pisama i na vratima ureda”.

Navodi se da su ugovori s konsultantskim firmama sklopljeni otkad je na čelo Ministarstva odbrane stupila Von der Leyen, a da su oni vrijedni približno 70 miliona eura, kao i da će ona zbog toga morati odgovarati na pitanja Anketnog odbora Bundestaga, koji je formiran zbog čitavog slučaja.

DW naglašava da je u toj “konstalting-aferi” najpikantnije to što je među firmama koje su savjetovale Ministarstvo odbrane posebno favorizirana firma “McKinsey”, sa sjedištem u Duesseldorfu, za koju radi David von der Leyen, jedan od sinova ministrice, koja ima sedmero djece.

Milioni eura iz državnog budžeta

Navodi se da je iz firme “McKinsey” 2014. u Ministarstvo odbrane Von der Leyen prešla Katrin Suder, koja je postala državna sekretarka za odbranu.

Suder je na toj funkciji ostala do 2018, nakon čega se sama povukla i postala predsjedavajuća novoosnovanog Digitalnog vijeća njemačke vlade.

DW prenosi i pisanje Bild am Sonntaga da se Suder smatra osobom koja je u posao konsaltinga s Ministarstvom odbrane uvela i firmu “Accenture”.

Navodi se da je ta firma u posljednje dvije godine za IT-konsalting u Ministarstvu odbrane dobila milione eura iz njemačkog državnog budžeta.

Izvor: Agencije