Njemačka kritizira i Srbiju i Kosovo, poziva na dijalog

"Pozivamo obje strane da izbjegavaju pogoršavanje odnosa", rekao je Seibert . (EPA)

Njemačka vlada je u srijedu pozvala srbijansku i kosovsku vladu na ponovno otvaranje dijaloga kako bi izbjegli pogoršavanje njihovih odnosa.

Glasnogovornik Steffan Seibert je kritizirao napore Srbije da se Kosovo ne primi u članstvo međunarodne kriminalističko-policijske organizacije Interpol kao i odluku Kosova da poveća carine na 100 posto na uvezenu robu i usluge iz Srbije.

“Pozivamo obje strane da izbjegavaju pogoršavanje odnosa”, rekao je Seibert u Berlinu dodajući da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova, preduvjet za pregovore o članstvu Srbije u Europskoj uniji.

‘Carine kompliciraju situaciju’

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Frederica Mogherini se također osvrnula na povećanje carina u razgovoru u srijedu s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem ističući da “carine samo kompliciraju daljnju situaciju i ne donose rješenje problema ljudi, kao da ni ne pomažu kosovskim sadašnjim i budućim ciljevima.”

“Ovo je mjera koja ne pridonosi poboljšanju susjedskih odnosa i koju treba povući”, rekla je Mogherini Thaciju.

Kosovo s 90-postotnom albanskom većinom, proglasilo je 2008. neovisnost od Srbije koja zahtijeva suverenost nad svojom bivšom pokrajinom, podsjeća agencija Hina.

Beograd pritišće mnoge države koje priznaju Kosovo neovisnom državom. 

Kosovska etnička manjina, Srbi koji žive u sjevernoj enklavi oko Mitrovice kažu da carine predstavljaju prijetnju njihovim osnovnim potrebama od kojih mnoge zadovoljava uvoz iz Srbije. 

Izvor: Agencije