Njemačka: Kompanije moraju snositi troškove ‘zračnih šerifa’

Lufthansa je podigla tužbu žaleći se ne na to što sama snosi troškove prevoza policajaca, nego što za njih mora plaćati državne i ostale takse (Arhiva)

Aviokompanije i ubuduće će morati besplatno prevoziti policajce u civilu, tzv. zračne šerife, odlučio je u njemački sud.

“Plaćanje troškova prevoza i ostalih taksi je razmjerno koristi koju kompanija ima od policajaca u civilu koji se nalaze u avionu u sklopu borbe protiv terorizma“, navodi se u odluci Njemačkog visokog suda u Karlsruheu.

Suci kažu da su troškovi prevoza “zračnih šerifa” zanemarivi, pa Lufthansa na može tvrditi da je zbog toga u lošijem položaju od konkurencije, kompanija koje zbog prirode svojih odredišta rjeđe ili nikad ne prevoze policajce u civilu.

Lufthansa podigla tužbu

Također nisu utvrdili ni diskriminaciju u odnosu na željeznicu.

Lufthansa je podigla tužbu žaleći se ne na to što sama snosi troškove prevoza policajaca, nego što za njih mora plaćati državne i ostale takse.

Od uvođenja zakona koji nalaže da se na brojnim, posebno interkontinentalnim letovima, moraju nalaziti i savezni policajci u civilu u sklopu brobe protiv terorizma, Lufthansa je za razne takse platila 2,3 miliona eura.

Ta je mjera u Njemačkoj uvedena nakon napada na SAD 11. septembra 2001.

Izvor: Agencije