Njemačka: Kolekcija vrijedna milijardu eura

Njemačke vlasti izašle su u javnost sa detaljima o pronađenim umjetničkim djelima u Švabingu kraj Minhena.

Većinu kolekcije, koja je u dobrom stanju, čine djela modernih slikara. Mnoge od njih vlasništvo su Jevreja koje su progonili nacisti.

Istražna carinska kancelarija smatra pretjeranim medijske optužbe da su dvije godine skrivali to otkriće.

Nepoznata djela Matissea i Dixa

Do sada nepoznata djela Matissea i Dixa samo su dio kolekcije pronađene u minhenskom apartmanu, među kojima su i neka od najslavnijih slikarskih imena 20. stoljeća.

Reinhard Nemetz, državni tužilac, kaže:

„Zaplijenjen je ukupno 121 uokviren i 1.285 neuokvirenih radova, među kojima su i radovi poznatih umjetnika. Tu su uljane slike, slike u olovci, akvareli, grafike u boji i druge grafike, poput one Maxa Liebermanna i drugih.“

Ljubitelji i povjesničari umjetnosti uzbuđeni su tim nesvakidašnjim otkrićem.

Meike Hoffmann, historičar umjetnosti sa Berlin Free univerziteta, objašnjava:

„Emocije su proradile kada sam vidio sva ta djela za koja nisam znao da postoje. Međutim, ne želim pričati o njihovoj vrijednosti.“

Hoffmann dodaje da je sve to od velike vrijednosti za historičare umjetnosti, te da su sve slike i grafike u vrlo dobrom stanju, kao i boje na njima.

Medijske optužbe da su vlasti akciju skrivale od javnosti dvije godine su pretjerane, kažu u istražnom carinskom uredu.

Njemačka odbacila navode

„Nismo ništa krili sa nekom nemoralnom namjerom. Razlozi da sa tim ne idemo u javnost bili su praktične prirode. Osim toga, tu su i pravni razlozi. Kao što sam već rekao, postojala je sumnja na utaju poreza. U takvom slučaju na snagu stupa fiskalna tajna“, tvrdi Nemetz.

Kolekcija koja se procjenjuje na gotovo milijardu eura otkrivena je u stanu njemačkog trgovca umjetninama Korneliusa Gurlita.

Njegov otac, kolekcionar, slike je počeo kupovati pred Drugi svjetski rat. Mnoge od njih vlasništvo su Jevreja koje su progonili nacisti.

Izvor: Al Jazeera