Njemačka koalicija podijeljena u vezi s izvozom oružja u Saudijsku Arabiju

Zabrana izvoza naoružanja šteti i ekonomskim i sigurnosno-političkim interesima Njemačke, kažu u CDU-u (EPA)

Vladajuća demokršćansko-socijaldemokratska koalicija u Njemačkoj podijelila se u utorak u vezi s izvozom oružja u Saudijsku Arabiju nakon napada na naftna postrojenja te velike izvoznice nafte za koji SAD i arapske zemlje optužuju Iran.

Dva postrojenja saudijske naftne kompanije Aramco u subotu su napadnuta dronovima. Napadi su izazvali požare i prepolovili proizvodnju saudijske nafte, što pogađa svjetsku opskrbu naftom, prenosi Hina.

Odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Husi, koje podržava režim u Iranu, ali Teheran negira svaku odgovornost.

Washington i Rijad optužuju Iran za taj napad.

“Napadi su pokazali da je samoodbrana Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u interesu naše vlastite stabilnosti”, rekao je vanjskopolitički glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba Juergen Hardt u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke.

Ispitati vojnu saradnju sa Saudijskom Arabijom

Zatražio je ukidanje zabrane izvoza njemačkog oružja u Saudijsku Arabiju, koja je na snazi od ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prošle jeseni.

“Mi bismo trebali iznova ispitati našu vojnu saradnju sa Saudijskom Arabijom. Ukidanje zabrane izvoza za odbrambene oružane sisteme u našem je strateškom interesu”, rekao je Hardt.

Njegov stranački kolega Johann Wadephul smatra da zabrana izvoza naoružanja šteti i ekonomskim i sigurnosno-političkim interesima Njemačke.

“Njemačkoj su potrebni strateški partneri u regiji. I pored svih razlika, u te partnere spada i Saudijska Arabija”, rekao je Wadephul za agenciju Reuters.

Apelirao je na manjeg koalicijskog partnera Unije CDU/CSU, Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD), da odustane od ustrajavanja na zabrani izvoza oružja u Saudijsku Arabiju.

Zeleni se protive ukidanju zabrane

SPD je u koalicijskom ugovoru ustrajao na zabrani izvoza oružja u zemlje koje učestvuju u ratu u Jemenu.

“Čini se da je Unija izgubila vanjsko-politički kompas. Ubistvo novinara Khashoggija još nije razjašnjeno, a i rat u Jemenu traje nesmanjenom žestinom. Njemačko oružje nema šta tražiti u područjima gdje se vodi rat”, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba SPD-a Soeren Bartol.

I opozicijska stranka Zeleni žestoko se protivi eventualnom ukidanju zabrane izvoza.

“Apsurdno je da, ako se uzme u obzir eskalacija u Zaljevu, neko razmišlja o ukidanju zabrane izvoza”, rekla je Agnieszka Brugger za agenciju dpa.

Krajem mjeseca sastaje se odbor Saveznog sigurnosnog vijeća, kada bi trebala biti donesena odluka o daljnjem izvozu oružja u Saudijsku Arabiju.

Izvor: Agencije