Njemačka izdvaja tri milijarde eura za vještačku inteligenciju

Angela Merkel kaže da će i pokrajinske vlade u narednom periodu izdvojiti dodatna sredstva za vještačku inteligenciju (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će njena zemlja do 2025. godine izdvojiti više od tri milijarde eura za istraživanja u oblasti vještačke inteligencije.

Istakla je da planiraju angažirati gotovo stotinu profesora u toj oblasti, koja u brojnim zemljama svijeta privlači sve veću pažnju, prenosi Anadolija.

“Naš cilj je da ‘Made in Germany’ postane brend u oblasti vještačke inteligencije”, kazala je Merkel.

Naglasila je i da će investicije njemačke federalne vlade u ovoj oblasti biti važan korak kako bi ta zemlja povećala konkurentnost na globalnom nivou.

I pokrajinske vlade izdvajaju sredstva

Dodala je da će i pokrajinske vlade u narednom periodu izdvojiti dodatna sredstva za vještačku inteligenciju, napominjući da očekuje kako će investicije privatnog sektora u ovoj oblasti biti dvostruko veće od izdvajanja federalne vlade.

Ministar finansija Olaf Scholz je kazao da napore koje će Njemačka poduzeti u oblasti vještačke inteligencije treba posmatrati u kontekstu reformi koje u toj oblasti poduzima i Evropska unija.

Istakao je da je vrijednost investicija koje planira njemačka vlada na zadovoljavajućem nivou u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom.

Izvor: Agencije