Njemačka: Istok napredovao, građani nezadovoljni

Desno populistička Alternative za Njemačku etablirala se kao jedna od najjačih političkih snaga na istoku Njemačke (EPA)

Trideset godina nakon pada Berlinskog zida bilježe se značajni pomaci u ekonomskom oporavku bivše Istočne Njemačke, ali su građani, uprkos tome, nezadovoljni, proizlazi iz redovnog izvještaja njemačke vlade o stanju u zemlji nakon ujedinjenja.

“Mnogi građani su i dalje uvjereni kako se istok zemlje zapostavlja”, rekao je komesar njemačke vlade za obnovu istoka zemlje Christian Hirte prilikom predstavljanja izvještaja.

On je istakao kako je ekonomska situacija na istoku zemlje bolja nego što je to iko “početkom devedesetih mogao očekivati”.

“Situacija na istoku je bolja nego što se to općenito misli”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Hirte.

Kupovna moć

Ekonomski nivo na istoku je 2018. godine dosegao 75 posto nivoa na Zapadu, a 1990. godine je iznosio 43 posto.

Plate su dosegle 84 posto nivoa plata na zapadu zemlje.

Kupovna moć na istoku i zapadu je podjednaka, jer su i cijene na istoku niže.

Uprkos tom istraživanje, koje je objavljeno u izvještaju o stanju istoka zemlje, pokazuje nezadovoljstvo građana bivše Demokratske republike Njemačke – DDR stanjem u Njemačkoj.

Tako se 57 posto ispitanih osjeća građanima drugog reda.

Samo 38 posto ispitanih na istoku zemlje proces ujedinjenja vidi kao uspjeh.

Među mladima je sa 20 posto ta vrijednost još niža.

“Nezadovoljstvo se iskazuje i na izbornim rezultatima u istočnim saveznim pokrajinama proteklih godina”, navodi se u izvještaju.

Velike takozvane narodne stranke, poput Kršćansko-demokratske unije – CDU ili Socijaldemokratske partije Njemačke – SPD, posljednjih su godina doživjele drastične gubitke u ovim dijelovima zemlje.

Istovremno se desno populistička Alternative za Njemačku – AfD etablirala kao jedna od najjačih političkih snaga.

Ksenofobija i investicije

AfD je kao stranka radikalnija na istoku zemlje nego na zapadu.

Hirte je izrazio bojazan da bi izražena ksenofobija na istoku mogla usporiti strane investicije i privredni rast.

On je istovremeno istakao kako su građani dijelova zemlje koji su se nekad nalazili u sastavu DDR-a poučeni negativnim historijskim iskustvima, “umorni od promjena” te da zato negativno reagiraju na aktualne društvene promjene, poput energetske reforme, globalizacije te dolaska izbjeglica.

“Mi ne smijemo građanima na istoku zamjeriti ovakav stav. Oni još uvijek mnogo očekuju od države”, rekao je Hirte.

On je istovremeno oštro odbacio mit koji gaji i AfD i stranka Ljevica da je zapad nakon pada Berlinskoga zida “opustošio” istok.

“Da je istok danas privredno nerazvijeniji nego zapad nije posljedica razvoja događaja nakon 1990. godine, nego u činjenici da je privreda DDR-a bilo u stanju potpunog kraha”, zaključio je Hirte.

Izvor: Agencije