Njemačka i Poljska najveći korisnici ‘klimatskog’ fonda EU-a

Evropljani smatraju trajne klimatske promjene najvećim izazovom s kojim se suočavaju (EPA)

Poljska i Njemačka će biti najveći korisnici novog fonda Evropske unije vrijednog 100 milijardi eura, koji je namijenjen za pružanje pomoći regijama zavisnim od uglja prelazak na zeleniju ekonomiji, pokazali su objavljeni podaci Evropske komisije.

Sve zemlje EU-a osim Poljske složile su se prošlog mjeseca da bi trebale transformirati svoje ekonomije u narednih 30 godina kako bi se borile protiv klimatskih promjena i osigurale da ne emitiraju više ugljen-dioksida nego što apsorbiraju.

Evropljani smatraju trajne klimatske promjene najvećim izazovom s kojim se suočavaju, zaključak je istraživanja Evropske investicione banke (EIB), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reutes.

Fond za pravednu tranziciju

Poljska nije stavila svoj potpis na dokument kojim je kao cilj postavljena neutralna emisije štetnih gasova do 2050. godine, tvrdeći da su njen energetski sistem i ekonomija previše zavisni od uglja i lignita da bi u tom roku izveli takvu tranziciju.

U pokušaju da navede Varšavu da se priključi ostalim članicama, EK je ranije ove sedmice objavila detalje Fonda za pravednu tranziciju.

Cilj je da se generira 100 milijardi eura za ulaganja u regije s najvećom emisijom ugljen-dioksida i s najviše zaposlenih u djelatnostima povezanim s fosilnim gorivima.

Poljska i Njemačka, koje su najveći industrijski emiteri u EU i imaju najveći broj takvih radnih mjesta, dobit će gotovo 40 posto ukupnih sredstava fonda, prema dokumentu EK-a.

Poljska je izrazila zadovoljstvo zbog fonda, navodeći da je prijedlog EU-a o njegovoj raspodjeli pokazao da je Unija prepoznala njihovu specifičnu situaciju.

“Ovo razumijevanje našeg stava je … vrlo dobra vest za Poljsku”, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.

Poljsko Ministarstvo za klimu saopćilo je da činjenica da zemlja nije potpisala cilj o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine ne znači da će Varšava odustati od transformiranja svoje ekonomije ka niskoj emisiji, već da će to postići vlastitim tempom.

Varšavi dvije milijarde eura

Sredstva tranzicijskog fonda od 100 milijardi eura, tokom sedam godina, osigurat će se povlačenjem malog iznosa javnog novca iz budžeta EU-a, od 7,5 milijardi eura, s ciljem da se, pokrivanjem najrizičnijih dijelova projekata, privuku mnogo veći iznosi privatnih investicija.

Od 7,5 milijardi eura, Poljska će dobiti maksimalnu kvotu od dvije milijarde eura, a na drugom mjestu je Njemačka sa 877 miliona eura.

Kada “klimatski” fond bude ojačan prilivom novca iz Fonda za regionalni razvoj i Socijalnog fonda EU-a, kao i novcem koji su nacionalne vlade obavezne da daju po pravilima EU-a, poljski iznos će porasti na gotovo 7,7 milijardi eura, a njemački na 4,6 milijardi eura.

Kada se pridruže i privatni investitori, sredstva za Poljski će skočiti na 27,3 milijarde eura, a za Njemačku na 13,4 milijarde eura.

Izvor: Agencije