Njemačka i Japan jačaju odbrambenu saradnju

Izvoz njemačke tehnologije u Japan trebao bi biti relativno jednostavan (Arhiva)

Vlade Japana i Njemačke su potpisale Sporazum o obrambenoj saradnji, koji znači mogućnost za nove transfere oružja između dvije države.

Sporazum, u izradi od početka 2015. godine, potpisan je u Berlinu 17. jula, izjavio je glasnogovornik njemačkog Ministarstva odbrane.

Dogovor su potpisali japanski ambasador u Berlinu Takeshi Yagi i Katrin Suder, državna sekretarica njemačkog Ministarstva odbrane, objavili su japanski mediji, koji su tvrdili da su njemački zvaničnici prigovorili bilo kojoj vrsti publiciteta.

Prema riječima glasnogovornika njemačkog Ministarstva odbrane, sporazum dolazi bez konkretnih vojnih projekata, premda japanski list Asahi Shimbun navodi japanske zvaničnike koji tvrde da je Tokio zainteresiran za njemačke oklopne transportere i tenkovsku tehnologiju.

Kao NATO partner

To znanje je “visoko cijenjeno” u Japanu, rekli su izvori.

Napetosti u posljednjih nekoliko godina između Kine i Japana zbog teritorijalnih sporova u Istočnom i Južnom kineskom moru sve su veće.

Japan je proširio globalna odbrambena partnerstva te sarađuje ne samo sa Sjedinjenim Američkim Državama, već sve više traži partnerstvo evropskih zemalja.

Izvoz njemačke tehnologije u Japan trebao bi biti relativno jednostavan, jer se zemlja tretira na isti način kao partner NATO-a kada je u pitanju izvoz, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva odbrane.

Izvor: Agencije