Njemačka i Italija za brzu primjenu paketa pomoći ekonomiji

Izazov je ogroman i zato i odgovor mora biti istih razmjera, rekla je njemačka kancelarka nakon sastanka s italijanskim premijerom (EPA)

Brzu i uvjerljivu reakciju Evrope na ekonomske posljedice korona krize žele i Rim i Berlin, koji je suzdržaniji prema brzom dogovoru o paketu mjera, saopćeno je nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i italijanskog premijera Giuseppea Contea u ponedjeljak.

“Izazov je ogroman i zato i odgovor mora biti istih razmjera”, rekla je Merkel nakon sastanka s Contijem u dvorcu Mesebergu pored Berlina, prenosi Hina.

Upozorila je na pokušaje umanjivanja fonda za borbu protiv ekonomskih posljedica korona krize.

“Ono što je za ovaj fond važno je da je obiman i da ostane obiman”, kazala je Merkel za fond u ukupnoj visini od 750 milijardi eura te zaključila kako je zadatak Evrope da ovu krizu prevlada solidarno.

Izrazila je optimizam da će dogovor o fondu biti postignut usprkos otporu takozvane štedljive četvorke, Austrije, Holandije, Švedske i Danske, koje se protive tome da veći dio fonda bude isplaćen u vidu nepovratne pomoći, a tek manji u obliku kredita.

Gradnja mostova

“Pored Njemačke i Italije, tu su još 25 drugih predsjednika država i vlada i zato trebamo graditi mostove u svim smjerovima”, rekla je Merkel i dodala kako je “put do cilja još dug”.

“Stavovi su za sada udaljeni. Ne mogu sa sigurnošću reći hoćemo li već u petak ili subotu postići dogovor”, kazala je Merkel.

Italijanski premijer insistira na što bržem dogovoru i primjeni fonda pomoći.

“Moramo djelovati brzo, reagirati brzo, jer nas historija uči da ni najbolja reakcija nije dobra ako stigne presporo”, rekao je Conte.

Uvjeren je da bi se zajedničko tržište EU-a “uništilo u najkraćem roku” bez odlučne reakcije na posljedice korona krize po ekonomiju.

To bi za posljedicu imalo, kako je rekao, “cjepkanje EU-a”.

“Koordinirana i snažna reakcija Evrope vrlo je važna protiv ove krize koja je epohalna”, kazao je Conte.

I Merkel i Conte su pohvalili inicijativu predsjednika Vijeća EU-a Charlesa Michela, koja bi trebala voditi kompromisu.

“Njemačka je, isto kao i Italija, zainteresirana za to da zajedničko tržište funkcionira”, rekla je njemačka kancelarka.

Ekonomske posljedice

Uz gotovo 35.000 smrtnih slučajeva prouzrokovanih korona virusom, Italija je suočena s teškim ekonomskim posljedicama pandemije.

Italija bi mogla dobiti 36 milijardi eura povoljnih zajmova kao pomoć njenoj ekonomiji, za koje je u ovoj godini predviđen pad od 10 posto.

No, ta je ponuda potaknula i prijepore unutar Italije, i to zbog činjenice da je ESM dospio na loš glas zbog bolnih ciklusa štednje nužnih da bi se tokom dužničke krize unutar eurozone dobilo zajmove.

Lideri država članica EU-a sastat će se u petak i subotu u Briselu kako bi razmotrili plan Evropske komisije o paketu pomoći od 750 milijardi eura, pri čemu bi se bespovratno na članice raspodijelilo 500 milijardi eura, a 250 milijardi eura kroz zajmove.

Uoči samita evropskih lidera krajem sedmice Merkel će u utorak u svom uredu u Berlinu ugostiti i španskog premijera Pedra Sancheza.

Izvor: Agencije