Njemačka i Indija za jaču saradnju u razvoju umjetne inteligencije

Predstavnici dvije vlade potpisali su više od 20 sporazuma (EPA)

Njemačka i Indija nastoje poboljšati ekonomsku saradnju, posebno u umjetnoj inteligenciji, digitalizaciji i zaštiti klime, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Postoji želja da na rastućem indijskom tržištu budemo još prisutniji, posebno kad je riječ o infrastrukturi”, rekla je ona nakon sastanka s indijskim premijerom Narendrom Modijem u New Delhiju.

Dodala je da postoji veliki potencijal za intenziviranje ekonomskih odnosa Njemačke i Indije, prenosi Hina.

“Područja na kojima želimo dublje sarađivati su umjetna inteligencija i digitalna transformacija. Indija u tim poljima ima veliki potencijal”, kazala je Merkel.

Modi je rekao da je saradnja Njemačke i Indije “strateški važna” i podsjetio na saradnju u borbi protiv terorizma i ekstremizma, kao i unutar međunarodnih organizacija.

Merkel je okarakterizirao kao “veliku prijateljicu Indije”.

Povrede ljudskih prava u Kašmiru

Predstavnici dvije vlade potpisali su više od 20 sporazuma, uključujući one o zaštiti životne sredine i razvoju umjetne inteligencije.

Cilj Njemačke i Indije je i povećanje udjela obnovljivih izvora energije u energetskoj opskrbi.

S Merkel su, osim brojnih ministara, u Indiju doputovali i mnogi predstavnici njemačke ekonomije.

Njemačka kancelarka tokom dvodnevne posjete obići će i memorijal posvećen Mahatmi Gandhiju, borcu za nezavisnost Indije od Velike Britanije, čija se 150. godišnjica rođenja obilježava ovih dana.

Uoči posjete Indiji, Odbor njemačkog parlamenta za ljudska prava od Merkel je zatražio da u razgovoru s Modijem tematizira i povrede ljudskih prava, pogotovo u većinski muslimanskim dijelovima zemlje, poput Kašmira.

Izvor: Agencije