Njemačka i Holandija prekinule aktivnosti u Iraku

Irak, Vojnici, Njemačka, Irački vojnici
Vojni instruktori Bundeswehra se nalaze u sklopu misije borbe protiv ISIL-a (EPA)

Njemačke vojne snage su prestale sa svojim aktivnostima u Iraku gdje rade na podučavanju iračkog vojnog osoblja, a kao razlog je navedeno pogoršano sigurnosno stanje u ovoj zemlji zbog napetosti s Iranom, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

“Od početka tjedna Bundeswehr je na neodređeno vrijeme prekinuo svoje aktivnosti u Iraku”, priopćilo je ministarstvo obrane u Berlinu, kako prenosi Hina.

Odluka je, kako se navodi, donesena zbog “napetosti u regiji” i pogoršane sigurnosne situacije.

Česte procjene sigurnosnog stanja

“Mi ćemo tjedno donositi procjene sigurnosnog stanja i shodno tomu prilagoditi naše odluke o nastavku aktivnosti”, stoji nadalje u priopćenju.

Istodobno je navedeno kako ne postoje “konkretne prijetnje” po sigurnost vojnika.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane je objasnio da Njemačka ima određene naznake da postoji rizik od napada koji bi imao podršku Irana, ali i da to ne znači da se program vojnog treninga neće nastaviti u budućnosti.

Vojni instruktori Bundeswehra se nalaze u sklopu misije borbe protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) i stacionirani su sjeverno od Bagdada i u kurdskom Erbilu.

Odluka o prekidu aktivnosti u Iraku donesena je u dogovoru s partnerima iz koalicije koja se bori protiv ISIL-a, prenijela je njemačka novinska agencija (dpa) pozivajući se na izvore u ministarstvu obrane.

Trenutačno se u Iraku nalazi blizu 160 vojnika Bundeswehra.

I Holandija suspendirala misiju

SAD je zbog pogoršane sigurnosne situacije do koje je došlo zbog napetosti u Perzijskom zaljevu povukao dio svog osoblja iz veleposlanstva u Bagdadu.

Nakon što je Njemačka obustavila vojnu obuku u Iraku zbog povećanih tenzija u regiji, i nizozemska Vlada suspendirala je misiju u Iraku, čiji je cilj bio pružanje sigurnosne pomoći lokalnim vlastima.

Osoblje nizozemske vojske je u suradnji s drugim stranim trupama pomagalo u obuci iračkih snaga u Erbilu na sjeveru Iraka, javlja agencija Reuters.

U izvještaju nema više detalja o ovakvoj odluci Nizozemske.

Izvor: Agencije