Njemačka i Gana odigrale neriješeno

Utakmica će ostati upamćena i po 15. golu Miroslava Klosea na svjetskim prvenstvima (EPA)

U susretu drugog kola G skupine Svjetskog nogometnog prvenstva Njemačka i Gana su na stadion Castelao pred 64.000 gledatelja odigrale 2:2.

Bio je to sjajan susret sa četiri gola, mnogo trke i nizom prilika. Njemačka je vodila 1:0, Gana okrenula u 2:1, a „Elf“ zatim izjednačio.

U posljednjih 10 minuta jurilo se od gola do gola i vrlo lako se moglo dogoditi da vidimo i peti pogodak.

Strijelci za njemačku reprezentaciju bili su Mario Gotze (51) i Miroslav Klose (71), dok su golove za Ganu postigli Andre Ayew (54) i Asamoah Gyan (63).

Utakmica će ostati upamćena i po 15. golu Miroslava Klosea na svjetskim prvenstvima čime je dostigao Brazilca Ronalda na vrhu ljestvice najboljih strijelaca u povijesti SP-a.

Njemačka sada ima četiri boda i vodi na ljestvici, dok je Gana treća s jednim bodom. SAD su druge s tri boda, dok je Portugal posljednji bez bodova.

U drugom susretu drugog kola u ovoj skupini u nedjelju će igrati SAD – Portugal, dok će u trećem kolu 26. lipnja igrati SAD – Njemačka i Portugal – Gana.

Argentina ‘teškom mukom’ pobijedila Iran

Reprezentacija Argentine je u susretu drugog kola F skupine na Svjetskom nogometnom prvenstvu, na Mineirao stadionu u Belo Horizonteu, teškom mukom pobijedila Iran rezultatom 1:0 i plasirala se u osminu finala.

Pogodak odluke postigao je Lionel Messi u prvoj minuti sudačke nadoknade.

Argentina je bila apsolutni favorit protiv Irana uoči početka susreta, ali azijski predstavnik je fanatičnom borbenošću i vrlo organiziranom obranom potpuno neutralizirao jednog od favorita za osvajanje naslova, te je bio nadomak osvajanja senzacionalnog boda.

Ipak, Messi je spasio Argentinu velike blamaže odličnim pogotkom sa 20-ak metara.

U drugom dvoboju iz ove skupine večeras se u Cuiabi sastaju Nigerija i Bosna i Hercegovina.

U dvobojima posljednjeg kola 25. lipnja se sastaju Argentina i Nigerija, te BiH i Iran.

U duelu Njemačka – Gana ide brat na brata

Kao i na Svjetskom nogometnom prvenstvu prije četiri godine, braća Boateng – Jerome i Kevin-Prince, opet igraju jedan protiv drugoga u skupini – jedan igra za Njemačku, a drugi za Ganu.

U Johannesburgu su, prvi put u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava, dva brata igrala jedan protiv drugoga i Njemačka je pobijedila rezultatom 1:0, ali su se obje momčadi plasirale u osminu finala.

SP u Brazilu 2014

Četiri godine kasnije u Fortalezi ponavlja se ista situacija u skupini C, kada će Jerome ponovno nastupiti za Njemačku, a Kevin-Prince za svoju Ganu.

Obojica su odrasla u Berlinu, a Kevin je od najranijih dana pokazivao veliki nogometni talent.

“Kevin je uvijek bio naš protivnik. Igrao je za jedan tim, pa došao kod nas, a onda ubrzo otišao u Hertu iz Berlina i godinama nam zadavo probleme. Proklinjali smo te godine jer je on pobjednik, on i njegov tim. Nije trebalo puno mudrosti pa shvatiti tada da je dečko izuzetan talent”, priča Gora Sen, nekadašnji trener braće Boateng.

Jerome se razlikuje od svog brata, po karakteru i načinu igre.

“Jerome je bio drugačiji, htio je svaku loptu, igrao je u napadu, sredini, igrao je i desno krilo, što je odlično za današnji način obrane i izrastao je zbog toga u sjajnog defanzivca. Shvaća igru dobro i ne oslanja se na sirovu fizičku snagu. Bio je osjetljiv dječak i trebala mu je pažnja, pogotovo kad je igrao protiv Kevina”, dodaje Sen.

Jerome bolji u prvom meču

Braća su uvijek u svom razvoju pratili jedan drugog.

“Siguran sam da ih je velika motivacija gurala da postanu bolji. Kada su kao klinci igrali u tom kavezu, Kevin bi napravio trik sa loptom koji Jerome ne umije. Onda bi Jerome vrijedno trenirao i vratio se na teren tek kad nauči ono što njegov brat zna”, navodi Michael Horeni, pisac životopisa braće Boateng.

Na dvojicu profesionalnih nogometaša danas se ugledaju neki novi klinci iz Weddinga, koji jedva čekaju novi susret Njemačke i Gane.

“Mislim da su njih dvojica dva vrlo različita tipa. Kevin je malo arogantniji, a Jerome više opušten”, smatra Kimble Takyi, dok Alper Kara misli da su obojica jako dobri i prognozira kako će susret Njemačke i Gane biti odličan.

Kevin će priliku da se bratu revanšira za poraz od prije četiri godine imati od 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, kada na teren stadiona u Fortoalezi istrče Njemačka i Gana.

Njemačka je uoči tog susreta mirnija, jer je pobijedila Portugal u prvoj utakmici, dok je Gana izgubila “za dlaku” od SAD-a. U slučaju pobjede “Elf” će gurnuti “Black Stars” prema izlazu.

Izvor: Al Jazeera i agencije