Njemačka i Francuska u UN-u traže od Kosova ukidanje taksi

SAD i Velika Britanija pozvali su Srbiju i Kosovo da se vrate dijalogu (EPA)

Predstavnici Njemačke i Francuske u Ujedinjenim narodima zatražili su od Vlade Kosova da ukine pristojbe na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a njihov američki i britanski kolega pozvali su dvije strane da se vrate dijalogu.

Zamjenik njemačkog veleposlanika pri UN-u Juergen Schulz zatražio je da Kosovo ukine pristojbe jer su “u suprotnosti s integrativnim procesima”.

Prema njegovim riječima, Srbija i Kosovo trebaju nastaviti dijalog pod okriljem Europske unije.

“To mora biti pravi, iskreni dijalog. Monolog plus monolog ne znači dijalog”, istaknuo je Schulz.

Berlin za preispitivanje UNMIK-a

Pozvao je Srbiju da prestane lobirati za ukidanje priznanja neovisnosti Kosova te istaknuo da je pozicija Njemačke nepromijenjena.

“Podjela po etničkim crtama neće dovesti do dobrog rješenja”, upozorio je.

Govoreći o akciji policije Kosova, istaknuo je kako službena Priština ima pravo na borbu protiv korupcije i kriminala te dodao da te akcije ne bi trebale biti limitirane nego da uključe i sjever Kosova.

Osvrnuo se i na hapšenje ruskog službenika u Misiji UN-a na Kosovu (UNMIK) Mihaila Krasnoščenkova, rekavši kako se pripadnicima UNMIK-a mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati sukladno mandatu koji ta misija ima.

Berlin se, kako je dodao, zalaže za preispitivanje mandata Misije UN-a na Kosovu. 

SAD podržao akciju policije Kosova

Francuska je, također, pozvala Kosovo da ukine 100-postotne pristojbe, a sve strane da se suzdrže od podizanja napetosti, ističući da trenutačna situacija nije održiva.

SAD je zabrinut zbog visokih napetosti, izjavio je američki veleposlanik pri UN-u Jonathan Palmer.

Dodao je kako Washington podržava napore Kosova da se izbori s korupcijom i organiziranim kriminalom te u tom smislu podržava nedavnu akciju policije na sjeveru Kosova.

“Izražavamo žaljenje što je tijekom akcije došlo do blokade i pucnjave, ali ta događanja pokazuju nužnost da se dvije strane vrate za pregovarački stol”, rekao je Palmer.

Izvor: Agencije