Njemačka i Francuska proširuju Elizejski ugovor

Sporazum predviđa da dvije zemlje zajednički rade na jačanju sposobnosti Evrope da djeluje nezavisno (EPA)

Francuska i Nemačka su se složile da prošire ugovor o posleratnom pomirenju iz 1963. u nastojanju da pokažu da je osovina Evropske unije i dalje jaka uprkos narastajućem evroskepticizmu i nacionalizmu u nekim drugim državama članicama.

Proširenje Jelisejskog ugovora, o kojem su se saglasile vlade dve države, potpisaće 22. januara nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u nemačkom pograničnom gradu Ahenu, istorijskom simbolu evropskog jedinstva, prenosi Reuters.

U tekstu sporazuma, u koji je agencija imala uvid, piše da će “dve države ovim sporazumom proširiti saradnju u spoljnim poslovima, poslovima odbrane, spoljne i unutrašnje bezbednosti i razvoju, a istovremeno će zajednički raditi na jačanju sposobnosti Evrope da deluje nezavisno”.

Zajednička borba protiv nacionalista

Iz kabineta predsednika Makrona je saopšteno da će “proširenje Jelisejskog ugovora pomoći evropskim silama da se uhvate u koštac sa izazovima sa kojima će se suočiti u 21. veku” i da se ovim sporazumom predviđa njihovo “dalje produbljivanje zajedničkog angažmana u cilju veće bezbednosti i daljeg prosperiteta dve države u Evropi koja je suverenija, ujedinjenija i demokratskija”.

Proširenjem ovog ugovora, koji je dogovoren prošle godine, precizira se da će jedan od prioritetnih ciljeva francusko-nemačke diplomatije biti omogućavanje Nemačkoj da postane stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, tela u kojem ona već godinama pokušava da obezbedi veći uticaj, a gde su već zastupljeni njeni saveznici SAD, Velika Britanija i Francuska, saznaje Rojters.

Osim SAD-a, Velike Britanije i Francuske, stalne članice Saveta bezbednosti UN-a su Rusija i Kina.

Britanska agencija navodi da je, iako je jasno da će i Nemačka i Francuska ostati posvećene Evropskoj uniji i NATO-u, ovaj sporazum i jasan signal da će dve države udružiti napore u borbi sa nekim nacionalističkim političarima kako bi sačuvali Evropsku uniju sa 28 članica.

Agencija prenosi da se povodom izjave zamenika italijanskog premijera Matea Salvinija da želi da njegova zemlja sa Poljskom udruži snage kako bi “preoblikovali Evropu”, a u cilju pronalaženja saveznika za “evroskeptičnu koaliciju” pred izbore za Evropski parlament u maju, oglasio i nemački šef diplomatije Hajko Mas, koji je potvrdio da će “Nemačka i Francuska u rešavanju budućih pitanja tražiti više, a ne manje saradnje”.

To je jasna potvrda da, suočavajući se sa novim izazovima, kao što je administracija predsednika Donalda Trampa u SAD-u ili vlade u Italiji, Poljskoj i Mađarskoj, Merkel i Makron ne žele nikakav napredak za evroskeptične stranke u EP-u, ocenjuje Rojters.

Ekonomsko približavanje dvije države

Postignuti sporazum dve države dalje naglašava blisku saradnju između obaveštajnih službi i policije u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala te posvećenost daljem ekonomskom približavanju dve države.

Ostale oblasti saradnje koje sporazum uključuje su kultura, zdravstvo, nove tehnologije i transport, prenosi agencija.

Ahen, mesto ceremonije potpisivanja novog sporazuma, bio je rezidencija Karla Velikog, franačkog vladara, poznatog i kao “otac Evrope”, jer je uspeo da ujedini veći deo zapadne Evrope početkom 9. veka.

Izvor: Agencije