Njemačka: Hiljade demonstranata na ulicama gradova

Po podacima policije, u protestima u Berlinu sudjelovalo je oko 5.000 demonstranata. Protesti su održani i u Koelnu, Muenchenu i Leipzigu (EPA)

Hiljade Nijemaca protestovali su u nedjelju u Berlinu i drugim njemačkim gradovima pozivajući Evropsku uniju da se pobrine za tražitelje azila koji su nakon požara u grčkom izbjegličkom kampu Moriji ostali bez krova nad glavom. 

Demonstrantima se u Berlinu pridružila i tetka Alana Kurdija, sirijskog dječačića koji se utopio u Sredozmenom moru i postao tragičan simbol izbjegličke krize 2015. godine. Fotografije njegov malenog tijela nasukanog na turskoj plaži šokirale su svijet i potaknule na razmišljanje o potrebi da se pomogne ratnim izbjeglicama iz Sirije. 

Demonstrantima se u Berlinu pridružila i teta Alana Kurdija, sirijskog dječačića koji se utopio u Sredozmenom moru i postao tragičan simbol izbjegličke krize 2015. godine

“Odlučila sam ovdje govoriti u ime svih onih koji to sami ne mogu… Kad već ne mogu spasiti članove vlastite porodice, predlažem da pokušamo zajedno spasiti ostale”, rekla je Tima Kurdi, pozvavši stanovnike Berlina da pišu političkim dužnosnicima i da ih pozovu da što prije djeluju.  

“Ne možemo zatvarati oči niti im okrenuti leđa”, kazala je Tima Kurdi, piše AFP, prenosi Hina. 

Ima dovoljno mjesta

Sonya Bobrik, aktivistkinja organizacije Seebruecke, uvjerava da “u Njemačkoj ima dovoljno mjesta za smještaj i više od 1.500 izbjeglica koji se trenutačno nalaze u Grčkoj”, a Berlin je već obećao da se za njih pobrinuti.

Prema podacima policije, u protestima u Berlinu sudjelovalo je oko 5.000 demonstranata. Protesti su održani i u Koelnu, Muenchenu i Leipzigu.

Nakon velikog požara koji je izbio prošle sedmice u izbjegličkom kampu Moriji na grčkom Lezbosu bez skloništa je ostalo oko 12.700 izbjeglica. Oko 9.000 od njih smješteno je u novi privremeni kamp.  

Izvor: Agencije