Njemačka: Haos na aerodromima zbog štrajka sigurnosnog osoblja

Samo u Frankfurtu bit će otkazano 570 letova, a da bi posljedice moglo osjetiti do 220.000 putnika (EPA)

Zbog štrajka sigurnosnog osoblja, koji zahtjevaju veće plate, danas je došlo do otkazivanja letova na osam aerodroma u Njemačkoj.

Sindikat Verdi u utorak je pozvao sigurnosno osoblje na aerodromima, među kojima su i oni u Frankfurtu, Hamburgu, Hannoveru i Bremenu, da napuste posao od dva sata ujutro do 20 sati.

Njemačka agencija DPA izvještava da će samo u Frankfurtu biti otkazano 570 letova, a da bi posljedice moglo osjetiti do 220.000 putnika.  

Verdi he saopštio da još uvijek čeka da poslodavci donesu odluku o povećanju plata za 23.000 sigurnosnih službenika koji sprovode provjere na aerodromima. Sindikat zahtjeva da im se satnica poveća na 20 eura, sa sadašnjih 14.

No, poslovaci nude povećanje od 6,5 posto.

Prošlosedmični štrajkovi sigurnosnog osoblja u Njemačkoj izazvali su kašnjenja i otkazivanja na stotine letova.

‘Krajnje nužan štrajk’

Na najvećem aerodromu u Njemačkoj, u Frankfurtu, u ponedjeljak je otkazano oko 500 letova. 

“Novi štrajkovi su krajnje nužni, jer poslodavci, nakon štrajkova upozorenja prošle sedmice, nisu reagirali nikakvom novom ponudom”, rekao je Benjamin Rocher, predstavnik Verdija, koji okuplja radnike u javnim službama, prenosi Anadolija.

Savez Njemačkih aerodroma (ADV) oštro je kritikovao „štrajkačke ekscese“ sindikata koji, prema njihovom riječima, zloupotrebljavaju aerodrome za svoju borbu s poslodavcima.

„Verdi se ponaša potpuno neodgovorno dovodeći ovaj sukob do nerazumnih razmjera“, kazali su iz ADV-a, ukazujući na to da će samo sutrašnjim štrajkom biti pogođeno više od 200.000 putnika.

Izvor: Agencije