Oglasi

Njemačka: Hans-Georg Maassen mora u političku penziju

Njemački šef službe unutrašnje sigurnosti suprotstavio se Angeli Merkel po pitanju imigranata i zbog toga je penzionisan.
Maassen je izrazio sumnju da su u Chemnitzu bili proganjani migrantiEPA

Odlazeći šef njemačke službe unutrašnje sigurnosti Hans-Georg Maassen moraće u prijevremenu penziju zbog političkog govora koji je održao iza zatvorenih vrata, a u kojem je kritikovao "naivnu i ljevičarsku" politiku vlade i nagovijestio da razmišlja da uđe u politiku.

"Zamolio sam predsjednika da šefa službe unutrašnje sigurnosti prijevremeno penzioniše", rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Horst seehofer, prenijela je agencija Reuters.

Kako je istakao, Maassenov govor "učinio je da odnos povjerenja" bude nemoguć.

Maassen je smijenjen 18. septembra sa dužnosti šefa unutrašnje sigurnosti Njemačke zbog sukoba sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u vezi s antimigrantskim nasiljem u zemlji.

„Neonacisti nisu maltretirali imigrante“

On je, suprotno kancelarki, tvrdio da prilikom antiimigrantskih nereda u Kemnitzu, na istoku zemlje, neonacisti nisu maltretirali imigrante.

Lideri vladajuće koalicije u Njemačkoj postigli su poslije toga dogovor da Maassen postane "specijalni savjetnik" u Ministarstvu unutrašnjih poslova za "evropska i međunarodna pitanja".

Međutim, poslije njegovog političkog govora, Seehofer je razmatrao da li da ga otpusti ili da ga pošalje u penziju, što je na kraju prevagnulo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.