Oglasi

Njemačka: Facebooku naređeno da skuplja manje podataka

Antimonopolska komisija Njemačke usprotivila se načinu na koji Facebook prikuplja podatke.
Liste kontakata elektronske pošte prenijete su na Facebook bez znanja ili dozvole korisnikaArhiva

Kompaniji Facebook naređeno je da smanji količinu podataka koje sakuplja od svojih korisnika u Njemačkoj.

Antimonopolska komisija Njemačke usprotivila se načinu na koji Facebook prikuplja podatke o svojim korisnicima i kroz aplikacije koje su u njihovom vlasništvu, WhatsApp i Instagram.

"U budućnosti Facebooku više neće biti dozvoljeno primoravati svoje korisnike na maltene neograničeno prikupljanje podataka", rekao je šef Komisije Andreas Mundt, prenosi Reuters.

Facebook će se žaliti

Iz Facebooka su poručili da će se žaliti na odluku Komisije.

Krajem januara objavljeno je da je Facebook u posljednjem tromjesečju prošle godine ostvario prihod od 8,8 milijardi američkih dolara, 51 posto više nego godinu prije, dok je dobit više nego udvostručena zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja.

Prema objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Facebooka dostigla je u četvrtom kvartalu prošle godine 3,56 milijardi dolara, dok je u istom periodu godinu prije iznosila 1,56 milijardi dolara.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 53 posto, na 8,63 milijarde dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.