Njemačka dovodi sezonske radnike

Većina sezonskih radnika stigla je iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine i Mađarske (EPA)

Dva aviona sa sezonskim poljoprivrednim radnicima iz istočne Evrope stigla su u četvrtak u Berlin i Duesseldorf.

Većina je stigla iz zemalja istočne Evrope, poput Rumunije, Bugarske, Ukrajine i Mađarske, gdje su nadnice mnogo manje nego u Njemačkoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Sezonskim radnicima bilo je zabranjeno putovati nakon izbijanja epidemije korona virusa, što je izazvalo ogroman deficit u raspoloživom osoblju za branje šparoga, koje su već “stigle”, i sadnju drugih kultura na poljima Njemačke, gdje je prošle godine na takvim poslovima bilo zaposleno približno 300.000 radnika.

Stižu kontrolirane grupe

Prema novom programu, radnici moraju doći u Njemačku u kontroliranim grupama kako bi se spriječila eventualna zaraza drugih tokom putovanja, te se podvrgnuti ljekarskim pregledima po dolasku.

Nakon toga moraju dvije sedmice živjeti i raditi odvojeno od ostalih sezonskih radnika i nositi zaštitnu opremu.

Predstavljajući program, ministrica poljoprivrede Julia Klockner rekla je da je to pragmatično rješenje, koje će omogućiti da u zemlju u aprilu dođe do 40.000 sezonskih radnika, a u maju još 40.000.

Nada se da će tokom ta dva mjeseca pronaći dodatnih 20.000 radnika među nezaposlenima, studentima ili tražiocima azila u Njemačkoj.

Izvor: Agencije