Njemačka donosi nove mjere za zaštitu klime

Temi zaštite klime ministar finansija Olaf Scholz dao je i privrednu dimenziju (EPA)

Vlada Angele Merkel trebalo bi da do vikenda donijeti strateške ciljeve u oblasti zaštite klime.

“Sjediti skrštenih ruku nije alternativa”, nedavno izjavila je Merkel nedavno u Bundestagu.

“Ja znam da će paket mjera za zaštitu klime koštati mnogo, ali će nas koštati još više ako ne učinimo ništa“, rekla je ona u raspravi na kojoj je branila paket mjera za zaštitu klime koji predviđa troškove od oko 40 milijardi eura do 2030.

Temi zaštite klime ministar finansija Olaf Scholz dao je i privrednu dimenziju, prenosi Tanjug.

Njemačka, kako je istakao, mora postati tehnološki pionir u zaštiti klime.

Uz prave mjere, Njemačka bi mogla ostati privredno visokotehnološka zemlja, ali i sačuvati dobra radna mjesta i nepromijenjeno ostvarivati izvozne uspjehe, prenosi Deutsche Welle.

“Mi to možemo, jer imamo privredne mogućnosti, ali i inženjere“, rekao je Scholz prije nekoliko dana nakon sastanka odbora njegovih socijaldemokrata.

Kvote za električna vozila

U “Programu za zaštitu klime do 2030“, između ostalog, sadržane su i kvote za električne automobile za automobilsku industriju, kao i plan postavljanja preko milion novih stanica za punjenje električnih automobila.

U sektoru saobraćaja predviđene su i subvencije ekoloških prevoznih sredstava poput željeznice, zahvaljujući čemu bi prevoz željeznicom trebalo da postane jeftiniji uz istovremena povećanja cijena domaćih letova.

Paket mjera uz to sadrži i poseban oblik oporezivanja vozila i nekretnina na osnovu količine proizvedenog ugljendioksida.

Demokršćani i socijaldemokrati još se spore oko oblika oporezivanja, pa tako dok Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) predlaže fiksni porez koji bi se postepeno povećavao, Unija CDU/CSU predlaže sistem po kojem bi se nadoknada plaćala prema količini proizvedenog ugljen-dioksida slično mehanizmu EU-a za trgovanje emisijama štetnih gasova(ETS), prenosi portal Index.hr.

U oblasti energetike predviđena su smanjenja emisije manjom upotrebom fosilnih goriva poput uglja, kao i subvencioniranjem obnovljivih izvora kao što su elektrane na vjetar.

Sve parlamentarne stranke podržavaju pakete za zaštitu klime, s izuzetkom desnih populista iz Alternative za Njemačku (AfD) koja smatra da mjere poput odustajanja od uglja štete njemačkoj ekonomiji.

Njemačka kancelarka boravit će u ponedjeljak na samitu Ujedinjenih naroda o klimi u New Yorku.

Izvor: Agencije