Njemačka dobila obavijest o mogućem američkom povlačenju

SAD, Vojnici
Američka vojna prisutnost u Njemačkoj ostavština je okupacije nakon Drugog svjetskog rata (EPA)

Njemačka vlada priopćila je da je dobila službenu obavijest o planiranom djelomičnom povlačenju američkih vojnika stacioniranih u zemlji.

“Savezna vlada je obaviještena da američka administracija razmatra smanjenje nazočnosti američkih oružanih snaga u Njemačkoj”, rekla zamjenica glasnogovornika vlade Ulrike Demmer, prenosi Hina.

“Koliko znamo, nije donesena konačna odluka”, dodala je.

Njezina izjava uslijedila je nakon medijskih izvješća da je američki predsjednik Donald Trump naredio povlačenje do 15.000 od blizu 34.500 američkih vojnika koji su trenutačno raspoređeni u Njemačkoj.

Grenell: Amerikanci ne žele previše plaćati za druge

Ni Bijela kuća, ni NATO ne žele komentirati ta izvješća.

Odlazeći američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell izjavio je da Sjedinjene Američke Države planiraju povuči vojsku iz Njemačke jer su Amerikanci protiv toga da plaćaju previše za sigurnost drugih zemalja.

Grenell je za Bild live izjavio da porezni obveznici SAD-a ne žele više toliko plaćati za sigurnost drugih zemalja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kazao je da povlačenjem snaga iz Njemačke SAD ne šalju nikakvu drugu poruku osim te da porezni obveznici nisu voljni više plaćati s tim u vezi velike troškove.

“I dalje će biti 25.000 vojnika u Njemačkoj, što nije mali broj”, rekao je Grenell.

Povlačenje američkih vojnika iz Njemačke, istaknuo je, nije nikakvo iznenađenje jer je činjenica da je SAD od rujna najavljivao da će to učiniti iz više dijelova sveta.

O mogućem povlačenju dijela američkog vojnog kontingenta iz Njemačke prvi je izvijestio Wall Street Journal, stavljajući taj potez u kontekst odnosa Berlina i Washingtona, koji su često napeti za vrijeme Trumpove administracije.

Napeti odnosi dvije zemlje

Prošlog petka američki predsjednik Donald Trump najavio je povlačenje 9.500 vojnika iz Njemačke, a za sada se još čeka službeni nalog Pentagona da se ta odluka realizira.

Trump izvršava pritisak na Njemačku da poveća potrošnju za obranu i optužuje Berlin da je “zatočenik” Rusije zbog ovisnosti o ruskim energentima.

Američka vojna prisutnost u Njemačkoj ostavština je okupacije nakon Drugog svjetskog rata od 1945. do 1955. godine, kad su tamo bili stacionirani milijuni američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih trupa.

Konvencija o prisutnosti inozemnih snaga, koja je potpisana 1954. godine, dopustila je da osam članica NATO-a, uključujući SAD, stacioniraju svoju vojsku u Zapadnoj Njemačkoj i nakon kraja savezničke okupacije.

Izvor: Agencije