Njemačka: Čestice iz vozila uzdrmale vladajuću koaliciju

Ministar saobraćaja optužuje njemačke skupine za zaštitu okoliša da pokušavaju uništiti automobilsku industriju u zemlji (EPA)

Napetosti u njemačkoj vladajućoj koaliciji rasplamsale su se u nedjelju, nakon što je ministar saobraćaja Andreas Scheuer, konzervativac iz Bavarske, pozvao na reviziju ograničenja emisija vozila.

Scheuer je za novine Bild am Sonntag rekao da bi mogao tražiti promjene na sljedećem sastanku ministara saobraćaja Evropske unije, nakon objavljivanja pisma prošle sedmice u kojem je više od 100 liječnika dovelo u pitanje opravdanost ograničenja emisije čestica iz vozila.

Kazao je kako bi Njemačka trebala “okončati mazohističke rasprave” u kojima sama sebi škodi strogim ograničenjima te je odbacio nametanje ograničenja brzine na njemačkim autocestama kako bi se ograničile emisije i pomoglo postizanje ciljeva zaštite klime.

Ministrica okoliša Svenja Schulze, članica Socijaldemokratske partije Njemačke – SPD, mlađeg partnera u koaliciji, uzvratila je u intervjuu za novine Sueddeutsche Zeitung da su trenutna ograničenja utemeljena na činjenicama i da nema razloga da ih se revidira.

Poticaji za modernizaciju dizel moora

“Trebali bismo podržati zajednice programima za čisti zrak, umjesto da dopustimo da podlegnemo taktici diverzije. To uključuje, primjerice, poticanje na modernizaciju dizelskih automobila što je prije moguće”, rekla je ona.

Scheurerove primjedbe također su izazvale kritike opozicionih Zelenih.

U istom intervjuu, on je optužio njemačke grupe za zaštitu okoliša da pokušavaju uništiti automobilsku industriju u zemlji.

Bivši predsjednik Njemačkog respiratornog društva Dieter Koehler, koautor pisma liječnika, izjavio je u nedjelju za ARD da su ograničenja emisije Evropske unije “potpuno apsurdne” i da niosu zasnovane u prirodnim naukama.

Heinz-Erich Wichmann, epidemiolog koji je pomogao u izradi smjernica Svjetske zdravstvene organizacije – WHO, koje poddržavaju EU standarde, uzvratio je da je Koehler “potpuni autsajder” i da je Njemačko respiratorno društvo odbilo njegovo pismo.

Izvor: Agencije