Njemačka će zabraniti burke za javne službenike

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maizière rekao je da bi nacrt zakona doprinio integraciji (Arhiva)

Donji dom Parlamenta Njemačke odobrio je nacrt zakona kojim se javnim službenicima, vojnicima i sudijama zabranjuje da nose burku na poslu.

Bundestag je nacrt zakona usvojio u četvrtak, a taj korak uslijedio je nakon poziva njemačke kancelarke Angele Merkel u decembru da se, “gdje god je pravno moguće”, zabrani nošenje muslimanske burke, prenio je Reuters.

Ona je potom naglasila da je odlučna osigurati da se ne ponovi veliki priliv izbjeglica i migranata kakav je zabilježen 2015. godine.

Zabrinutost u vezi s integracijom

Više od milion migranata, među njima mnogi muslimani sa Bliskog istoka, došlo je u Njemačku u posljednje dvije godine, nakon čega se pojačala i zabrinutost u vezi s njihovom integracijom.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maizière rekao je da bi ovaj nacrt zakona doprinio integraciji.

Kazao je kako bi se zakon provodio “na mjestima gdje je neophodno zbog našeg društva”, uključujući vladine urede, škole, univerzitete, sudnice, kao i najavljene demonstracije.

Podrška zabranama potpunog pokrivanja lica sve je veća u Evropi od 2011. godine, kada je Francuska uvela takav zakon, a potom su uslijedili zakoni u Belgiji, Bugarskoj, Holandiji i dijelovima Švicarske.

Izvor: Agencije