Njemačka će potrošiti 130 milijardi eura za pomoć privredi

Paket mjera vrijedan 130 milijardi eura pomoći će privredi u izlasku iz krize izazvane pandemijom, očekuje Merkel (EPA)

Vodeće njemačke stranke dogovorile su paket mjera vrijedan 130 milijardi eura, kojim će se pomoći privredi u izlasku iz krize izazvane pandemijom uzrokovanom širenjem korona virusa, izjavila je kacelarka Angela Merkel nakon maratonskih pregovora koji su trajali dva dana.

Milijarde eura će biti potrošene na pomoć industrijama koje su se našle u problemima, dodatno će biti finansirani oni krajevi u kojima je nezaposlenost narasla, a jednokratni bonus vrijedan 300 eura po djetetu bit će isplaćen s ostalim povlasticama koja se odnose na djecu, prenosi Hina.

Smanjenje PDV-a

Značajno će biti povećane subvencije za kupovinu automobila, ali samo onih na električni pogon. Iz ove su mjere izostavljeni automobili koji koriste fosilna goriva.

Dogovoreno je i da će PDV biti smanjen sa 19 na 16 posto, a manja stopa sa sedam na pet posto, objavila je agencija dpa pozivajući se na dokument o odluci.

Ukupan iznos finansijskog paketa je uveliko premašio očekivanja javnosti. Prijašnji napisi su govorili o tome da vladajući razmatraju paket ukupne vrijednosti od 80 milijardi eura.

Izvor: Agencije