Njemačka će do kraja 2023. zabraniti herbicid glifosat

Zbog glifosata se u SAD-u vode hiljade procesa protiv Monsanta, proizvođača tog herbicida (EPA)

Njemačka će do kraja 2023. zabraniti upotrebu spornog herbicida glifosata, odlučila je njemačka vlada u srijedu i predstavila niz mjera zaštite insekata i životinja.

Zabrana tog herbicida, koji proizvodi Monsanto, stupit će na snagu 31. decembra 2023, kada istječe dozvola koju je izdala Evropska unija.

No, Njemačka neće čekati 2023. i prva ograničenja predviđa sljedeće godine, uz zabranu korištenja u parkovima i privatnim vrtovima, kao i prva ograničenja za poljoprivrednike, prenosi Hina.

“Kritiziramo odluku njemačke vlade da postupno eliminira glifosat do kraja 2023”, reagirao je Liam Condon, član upravnog vijeća farmaceutske kompanije Bayer, koja je kupila Monsanto.

“Ta odluka ne uzima u obzir više desetljetnu naučnu procjenu nezavisnih regulatornih tijela iz cijelog svijeta, prema kojoj je glifosat bezopasan ako se pravilno koristi”, istaknuli su u saopćenju.

U Njemačkoj biolozi upozoravaju na alarmantan pad populacije insekata, izazvan djelomično i herbicidima, koji je narušio ekosisteme i oprašivanje biljaka.

Društveno pitanje

Osim što je poguban za insekte, glifosat je postao i društveno pitanje nakon što ga je Međunarodni centar za istraživanje raka svrstao u “vjerovatno kancerogene”.

Zbog glifosata se u Sjedinjenim Američkim Državama vode hiljade procesa protiv Monsanta, proizvođača tog herbicida i podružnice njemačkog hemijskog diva Bayera.

Glifosat i zeleno svjetlo EU-a iz 2017. za njegovo korištenje izazvali su sukobe u koaliciji Angele Merkel i konzervativaca, sklonih njegovoj upotrebi, i socijaldemokrata, koji joj se protive.

Njemačko udruženje hemijske industrije također se protivi toj zabrani. Osim zaštite insekata, njemačka vlada predstavila je niz mjera za dobrobit životinja i informiranje potrošača.

Izvor: Agencije