Oglasi

Njemačka bi Tursku mogla staviti na listu opasnih zemalja

Zbog visokog rizika za obavještajne agente Njemačka razmatra mogućnost da Tursku stavi na listu visokorizičnih zemalja.
Njemački zvaničnici su gnjevni jer je Turska uhapsila desetak njemačkih državljana iz, kako navode, političkih razlogaEPA

Njemačka vlada razmatra mogućnost da Tursku stavi na listu zemalja koje su, u sigurnosnom smislu, visokorizične po obavještajne agente, javljaju njemački mediji.

List Sueddeutsche Zeitung i dvije njemačke televizije, WDR i NDR, prenijeli su riječi glasnogovornika Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke da se ta lista trenutno revidira.

"U okviru ovog procesa Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra hoće li Tursku pridodati toj listi", rekao je neimenovani glasnogovornik, a Reuters navodi da se na toj listi trenutno nalaze Kina, Rusija, Pakistan, Sjeverna Koreja i još 26 zemalja.

Neke njemačke obavještajne službe, koje vide Tursku manje kao partnera, a više kao neprijatelja, pozvale su na proširenje obavještajnog nadzora aktivnosti te zemlje u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), navode njemački mediji.

Politički motivi hapšenja u Turskoj

Neke od tih agencija također su upozorile svoje zaposlene proteklih mjeseci na opasnosti prilikom putovanja u Tursku i preporučile drugima da ne putuju tamo na odmor.

Njemački zvaničnici su gnjevni jer je Turska uhapsila desetak njemačkih državljana iz, kako navode, političkih razloga.

Najnoviji medijski navodi stižu u trenutku kad su odnosi između dva partnera u okviru NATO-a zategnuti, a njemački zvaničnici prijete da će ograničiti prodaju oružja Turskoj.

Ankara smatra da će taj potez ugroziti njihovu zajedničku borbu protiv ISIL-a, zaključuje britanska agencija.

Izvor: Agencija