Njemačka: Azilant zbog silovanja osuđen na doživotni zatvor

Sudija je zaključio da je Ali B. djelovao „hladnokrvno“ i da ne želi ili možda nije u stanju pokazati saosjećanje ili kajanje za ono što je počinio (EPA)

Bivši izbjeglica iz kurdskog dijela Iraka Ail B. osuđen je u srijedu u Wiesbadenu na doživotnu kaznu zatvora zbog silovanja i ubistva 14-godišnje Susanne F., koje se dogodilo prošle godine.

„Okrivljeni tokom suđenja nije pokazivao ni žaljenje ni kajanje. Priznanje ne bi promijenilo činjenicu da Susanne više nije živa, ali bi njezinoj majci možda pomoglo da dođe do novog početka u svom životu bez kćerke“, rekao je sudac pokrajinskog suda u Wiesbadenu Juergen Bonk obrazlažući presudu.

Bonk je zaključio da je Ali B. djelovao „hladnokrvno“ i da ne želi ili možda nije u stanju pokazati saosjećanje ili kajanje za ono što je počinio.

Sud je odredio i posebnu težinu počinjenog djela tako da je otpuštanje nakon 15 godina, koje se prakticira kod doživotnih zatvorskih kazni, u slučaju 22-godišnjeg Alija B. gotovo isključeno.

Javnost ogorčena

Kurd iz Iraka je ujulu prošle godine silovao i usmrtio 14-godišnju Susanne F. iz Wiesbadena te ju pokopao pored jednog željezničkog kolosijeka.

Nakon počinjenog djela kompletna obitelj Alija B. je pobjegla u kurdski dio Iraka, gdje je Ali nekoliko dana kasnije uhapšen i predan njemačkim specijalnim snagama.

Ovaj slučaj je izazvao ogorčenje dijela javnosti zbog činjenica da su u trenutku kaznenog djela Aliju B. i njegovoj porodici odavno bili odbijeni zahtjevi za azil te da se oni nisu smjeli nalaziti na području Njemačke, ali iz nepoznatog razloga nisu bili protjerani.

Aliju B. se paralelno sudi u još jednom procesu zbog sumnje da je silovao 11-godišnjakinju koja je živjela u istom izbjegličkom smještaju u kojem je boravila i obitelj Alija B.

Izvor: Agencije