Njemačka: Antisemitski zločini na najvišem nivou do sada

Antisemitski zločini u Njemačkoj porasli su za 13 posto (EPA)

Antisemitski zločini u Njemačkoj prošle godine dostigli su najviši nivo otkako je ta zemlja počela da vodi statistiku, usljed sveukupnog snažnog porasta ekstremističko-desničarskog kriminala koji je razlog za veliku zabrinutost, upozorio je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Ukupno politički motivisani zločini porasli su za 14,2 posto u 2019. godini u odnosu na prethodnu 2018, što je drugi najveći broj od 2001. godine od kada vlasti vode evidenciju o takvim zločinima, rekao je Seehofer, prenio je AP.

Zločini ekstremne ljevice porasli su najviše – za 23,7 procenata na 9.849, ali je najviše politički motivisanih zločina počinila ekstremna desnica sa 22.342 slučaja, odnosno povećanjem od 9,4 procenata.

Istovremeno, zločini povezani sa stranom ideologijom pali su za 23,7 posto, na 1.897, a oni motivisani religioznom ideologijom pali su 27,5 procenata na 425.

Desnica i dalje prijeti

Najveća prijetnja, kao i ranije, je prijetnja od desnice, rekao je Seehofer, prenosi Tanjug.

“Ekstremno desničarski politički motivisani slučajevi čine više od polovine svih takvih evidentiranih zločina – to je red veličine koji izaziva zabrinutost, veliku zabrinutost”, istakao je on.

Skoro 40 posto svih političkih zločina klasifikovani su kao propagandni zločini, kao što su prikazivanje zabranjenih simbola poput svastike.

Nasilni zločini su se smanjili za 15,9 procenata na 2.832 slučaja.

Posebno je zapaženo povećanje antisemitskih zločina za 13 posto na 2.032, od čega se više od 93 posto pripisuje krajnjoj desnici.

Slično tome, antimuslimanski zločini su porasli za 4,4 posto na 950, više od 90 posto od strane krajnje desnice.

Izvor: Agencije