Njemački AfD gubi podršku birača

AfD je osnovan kao stranka protivnika eura, ali se u jeku izbjegličke krize profilirala zbog kritika izbjegličke politike Angele Merkel (Arhiva)

Desno populistička Alternativa za Njemačku – AfD gubi podršku birača, s najnižim vrijednostima u posljednjih godinu dana, javlja Bild.

“Da se sljedeće sedmice održavaju izbori, AfD bi biralo 13 posto ispitanih, što je najniža vrijednost u posljednjih godinu dana i 1,5 posto manje nego u ispitivanju prije sedam dana”, javlja ovaj dnevnik, pozivajući se na rezultate instituta Insa.

Analitičari procjenjuju da se lagani gubitak podrške birača može povezati s prošlosedmičnom odlukom Ureda za zaštitu ustavnog poretka, koji je zaključio kako je AfD stranka koju “potencijalno treba posmatrati” zbog tendencija protiv demokratskog uređenja Njemačke.

Unija CDU/CSU ima 31 posto podrške

AfD je osnovan kao stranka protivnika eura, ali se u jeku izbjegličke krize profilirala zbog kritika izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel.

Najpopularnija stranka je Unija CDU/CSU, sa 31 posto, iza koje slijedi stranka Zeleni sa 19,5 posto te Socijaldemokratska partija Njemačke sa 13,5 posto.

Aktuelna demokršćansko-socijaldemokratska koalicija Angele Merkel prema ovim ispitivanjima ne bi imala većinu u parlamentu.

Izvor: Agencije