Oglasi

Njemačka: 40 milijardi eura za posljedice prekida upotrebe uglja

Vlada Njemačke odobrila je plan da se do 2038. izdvoje sredstva zbog prekida korištenja uglja.
Više od trećine električne energije Njemačka dobija iz termoelektranaEPA

Vlada Njemačke odobrila je plan da se do 2038. na ublažavanje posljedica prekida upotrebe uglja na rudnike potroši 40 milijardi eura.

Ministar ekonomije Peter Altmaier u srijedu je rekao da će sredstva početi pristizati nakon što Bundestag usvoji zakon kojim se utvrđuju datumi i uvjeti prekida korištenja uglja u Njemačkoj, što će se vjerovatno dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci. 

U januaru je odbor, koji je formirala Vlada, preporučio Njemačkoj da zaustavi sagorijevanje uglja za proizvodnju struje najkasnije do 2038, kao dio napora u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Anadolija.

Klimatske promjene

Više od trećine električne energije Njemačka dobija iz termoelektrana, što stvara velike količine stakleničkih plinova, koji doprinose globalnom zagrijavanju.

Odluka Vlade uslijedila je uoči državnih izbora u dvije istočne njemačke pokrajine u kojima su rudnici lignita.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.