Nizozemska potopila aktualne prvake svijeta

Po dva gola za Nizozemce dali su Robben i Van Persie (AP)

Nizozemska je u reprizi finala Svjetskog nogometnog prvenstva iz Južne Afrike od prije četiri godine, odigranoj na Areni Fonte Nova u Salvadoru, deklasirala branitelja titule Španjolsku rezultatom 5:1.

Poveli su Španjolci, nakon još jednog sumnjivog dosuđenog kaznenog udarca, a precizan je s „bijele točke“ bio Xabi Alonso.

Do kraja prvog poluvremena Nizozemci su sjajnim golom Robina van Persiea izjednačili, no u nastavku je postojala samo jedna reprezentacija.

Dva gola u nastavku postigao je Arjen Robben, još jedan je dao Van Persie, peti gol djelo je Stefana de Vrija.

Osramoćeni prvaci

Agencije već procjenjuju kako bi ovaj težak poraz mogao označiti kraj „španjolske ere“ u svjetskom nogometu, jer je ovo drugi najteži poraz „Furije“ ikad na svjetskim prvenstvima.

Iako do pred kraj prvog poluvremena ništa nije nagovještavalo potop Španjolaca, šokirao ih je pogodak Van Persiea za izjednačenje. U drugom poluvremenu su se osramotili i kao da nisu postojali na terenu Fonte Nova Arene.

Nizozemci su se i prekomjerno osvetili za poraz u finalu 2010. godine, a uz pet golova promašili su još barem četiri čiste prilike da dodatno ponize svjetske i europske prvake.

Prije četiri godine u Johannesburgu Španjolska je nakon produžetaka slavila golom Andreasa Inieste i osvojila titulu svjetskog prvaka.

U drugom kolu skupine B, koje je na programu u srijedu, igraju Australija i Nizozemska te Španjolska i Čile.

Izvor: Al Jazeera i agencije