Niz grešaka koje su dovele do tragedije

Uvjerenje da je brod nepotopiv odvelo u brojne greške (Reuters)

“Nepotopivi” Titanic potonuo je zbog udara u ledeni brijeg, ali postoje i drugi razlozi zbog kojih je tragedija, koja se dogodila prije stotinu godina, tako velika.

Stoljeće kasnije, u slučaju Titanica potvrđuje se kako tehnološki nedostaci mogu biti rezultat niza propusta, pogrešnih odluka i loše sreće, a ne samo jedne pogreške, piše Cosmic Log, otkrivajući devet drugih razloga koji su doveli do ove tragedije.


Posljednji poziv nije stigao do kapetana [AFP/Getty Images]

Klimatski uslovi doveli su do stvaranja ledenih bregova. Naime, vremenski uvjeti u sjevernom Atlantiku razlog su što su se ledenjaci počeli topiti na raskršću Labradorske i Golfske struje, tačno gdje je došlo do nesreće.

Prošli mjesec astronomi sa teksaškog fakulteta napomenuli su da su Sunce, Mjesec i Zemlja mogli biti usklađeni na način da su doveli do neuobičajeno visoke morske mijene u januaru 1912. godine.

Plima i oseka mogle su pomaći ledeni brijeg na mjesto gdje je Titanic prošao nekoliko mjeseci kasnije.

Titanic je, prema nekim tvrdnjama, išao prebrzo po području koje obiluje ledenjacima.

Titanic je primio više upozorenja u vezi s ledenjacima kojima sjeverni Atlantik obiluje. No, dokazano je da posljednje, hitno i najozbiljnije upozorenje, nije došlo od radiooperatera Jacka Phillipsa do kapetana Smitha.

Dvogledi bili zaključani: Dvogledi, koji su se koristili s vidikovca broda, u noći tragedije bili su zatvoreni. Ključ je bio kod Davida Blaira, časnika koji je nabasao do posade broda prije odlaska iz Southamptona. Neki historičari tvrde da bi se santa leda mogla ranije uočiti da su se upotrebljavali dvogledi.

Kormilar krivo skrenuo: Je li Titanicov kormilar krivo skrenuo? Tu je teoriju iznio Louise Patten 2012. godine, koji kaže da se priča prenosila od njegovog djeda, najstarijeg člana posade broda koji je preživio nesreću. Nakon što je ledenjak uočen, izdata je naredba da se kormilom skrene sasvim desno. No, ta je komanda krivo shvaćena kao “skrenuti desno”, umjesto “okreni kormilo desno kako bi brod skrenuo ulijevo”, navodi Patten. Iako je greška odmah otkrivena, više nije bilo dovoljno vremena da se spriječi sudar.

Obrnut potisak smanjio upravljivost broda: Neposredno prije sudara prvi časnik McMaster Murdoch rekao je da su u strojarnici brodske motore stavili u obrnuti smjer. Činjenica je da su upravljajući propeleri ozbiljno umanjili sposobnost okretanja broda.

Željezne zakovice bile preslabe: Sumnja se da su željezne zakovice na brodu bile preslabe. Metalurzi Tim Foecke i Jennifer Hooper pregledali su materijale od kojih su izrađene zakovice, te utvrdili da su čelični limovi prema pramcu i krmi bili zakačeni preslabim zakovicama.

Nedovoljno čamaca za spašavanje: Možda je najveća tragedija u tome što nije bilo dovoljno čamaca za spašavanje. Titanic je imao 2.200 putnika i članova posade, a u čamce za spašavanje stalo je samo 1.200 putnika.

Da li postoji još uzroka koji su doveli do tragedije Titanica? Mislite li da je nešto izostavljeno? Slobodno šaljite svoje primjedbe u polju za komentare na dnu stranice.

Izvor: Agencije