Nisu naši ministri budale k'o Skandinavci

Novinari su Lovri Kuščeviću iskopali još gomilu sličnih muljanja i nepoštivanja propisa, piše autor (Al Jazeera)

Zamislite da živite u državi u kojoj ministar da ostavku jer je ponio službeni mobitel na godišnji odmor. Ili da ministrica ode s dužnosti jer je otkriveno da je dadilju zaposlila na crno. Ili da odstupi nakon što se utvrdi da je jednom prilikom u samoposluzi službenom karticom kupila robu, i to samo zato što je privatnu zaboravila ponijeti, pa je novac odmah sutra nadoknadila.

Možete li ovako nešto zamisliti? Naravno da ne možete. Jer. da možete. ne biste bili na Balkanu, nego gore visoko. u Skandinaviji. gdje vrijede sasvim druga pravila u odnosu na ova naša. Ako su čuli za ove primjere iz Norveške i Švedske, naši političari – bez razlike koju stranku predstavljali i iz koje države dolazili – vjerojatno su se grohotom nasmijali, podbadajući laktom jedan drugoga cinično dobacujući kakvi su Skandinavci debili. Kako i ne bi…

Evo, na primjer, hrvatski ministar uprave i politički tajnik Hrvatske demokratske zajednice Lovro Kuščević muljao je sa zemljištem na otoku Braču, dok je bio načelnik Općine Nerežišće. Njegova supruga jeftino je kupovala pašnjake, koje bi potom Općinsko vijeće prenamijenilo u građevinske parcele. Nema boljeg posla… Za 4.519 kvadratnih metara načelnikova gospođa platila je 8.000 eura. Kasnije je pola zemljišta prodala i zaradila 200.000 eura. Još joj je toliko ostalo. Zarada od nekih, ako smo dobro izračunali, 60 puta.

Roštilj od 120 kvadrata

Ovakve marže, morate priznati, nema ni u trgovini drogom, oružjem ili ljudima, koje se uzimaju kao najunosnije, ali sa sobom nose i opasnosti koje se teško mogu usporediti s izazovima seoske sjednice Općinskog vijeća. I, što je najbolje, sve po zakonu i propisu. Jedino što je sporno je što se Kuščević prilikom odlučivanja nije izuzeo, ali u ovakvim okolnostima u kakvima živimo gotovo se s pravom čini lud, pa ne želi dati ostavku na koju ga nagovara pola HDZ-a i stranke iz pripadajuće im koalicije.

Novinari su Kuščeviću zadnjih tjedana iskopali još gomilu sličnih muljanja i nepoštivanja propisa, koji ne bi stali u dva ovakva teksta posvećena samo njemu, ali ništa ne pomaže, pa su se na posljednjoj sjednici Vlade svi – uključujući premijera Andreja Plenkovića – pravili ludi, zabili glave u pijesak i raspravljali o sasvim petim stvarima, kao da cijele afere nema.

A nije im prva. Prije koji mjesec ministrica Gabrijela Žalac automobilom je napravila prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena djevojčica. Može se dogoditi svakome, komentirao je tada isti ovaj Kuščević. Da, ali teško se svakome može dogoditi da gotovo tri godine vozi s isteklom vozačkom, kao što je to radila ministrica. Pravdala se, ovo već možete zamisliti, da je zaboravila produžiti vozačku.

Tek koji dan potom novinari su otkrili da joj suprug vozi luksuzni Mercedes, kojeg bi, kao automehaničar, teško mogao priuštiti. Ministrica se pravdala da su ga unajmili njeni roditelji. Prešutjela je da je automobil, zapravo, vlasništvo tvrtke Jolly, koja je pobijedila na natječaju za kupnju autobusa u Splitu preko fondova Europske unije. Dovoljno za ostavku? Možda u Norveškoj.

Ili ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je, umjesto 1.600 kvadratnih metara kuće s okućnicom, prijavio tek 165 kvadrata, a dodatni objekt od 120 četvornih metara proglasio roštiljem. Valjda – zaboravio. Baš kako je i spomenuti Kuščević “zaboravio” u katastar upisati svoje vile. Ostavka? Ma nemojte me nasmijavati…

A ima ih 200.000 u HDZ-u

Ili ministar državne imovine Goran Marić, koji poklanja imovinu crkvi i prodaje svojim pajdašima, da bi poslije s njima ulazio u privatne biznise i pritom razvio vlastiti iznajmljivački, koji, također, nije prijavio u imovinsku karticu. Ostavka? Mo'š mislit…

Možemo tako redati jednog po jednog, ili jednu po jednu, koliko vam drago. Dok mi mrčimo tintu, oni sve besramnije zarađuju novac, praveći se pritom ludi. I ono malo srama – ako je ikad postojao – zauvijek je nestalo. Potpuno je normalno da zaposle pola familije, potpuno je normalno da se nakrcaju nekretninama, potpuno je normalno, na kraju krajeva, da usred mandata promijene stranački dres, pa tako sada imamo saborsku većinu koja po ničemu ne održava stanje kakvo je bilo nakon izbora.

Ali, kako već rekosmo, moral odavno ovdje ne stanuje. Ako ih upitate za ostavku, s razlogom će vas smatrati teškim naivcima, nesposobnim za život u ovakvim, rekli bi, tržišnim uvjetima. Jer, ako Kuščević, kao politički tajnik jedne stranke, koji bi trebao biti primjer ostalima, može zaraditi 60 puta više jednim potezom pera, možete misliti što su ostali u stanju.

A ima ih, tvrde, 200.000. Samo u HDZ-u.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera