Ništa ne može spriječiti antifašiste Sarajeva da zbiju redove

Sarajevo je antifašistički grad i uvijek će biti antifašistički, poručeno je sa skupa (Al Jazeera)

Gotovo 5.000 građana Sarajeva, ali i ostalih mjesta Bosne i Hercegovine, koji su, uprkos pandemiji korona virusa, uspjeli doći do bh. prijestolnice, okupilo se u znak protesta protiv mise za, kako kažu, one koji su u Drugom svjetskom ratu ubijali stanovnike glavnog grada te pokušaja historijskog revizionizma.

Događaj koji je potencijalno mogao izazvati velike nerede, što pokazuje veliki broj pripadnika interventne policije, koji su osiguravali skup, protekao je uz pjevanje partizanskih pjesama i pljesak hiljada ruku, uzvikivanje parola “Smrt fašizmu, sloboda narodu”, “Vratit će se Walter”, pa čak i uz plesanje kola, bez ijednog incidenta.

Iako su pojedinci i određeni mediji stvarali sliku da je protest usmjeren protiv Katoličke crkve i same mise, učesnici skupa su naglašavali da Crkva i njeno svećenstvo, kao ni katolici i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i šire, nisu meta njihovog bijesa i protesta, već su spornim vidjeli misu za pripadnike fašističke marionetske Nezavisne države Hrvatske i ustaša te njihovih sljedbenika u gradu kojem su saveznici nacističke Njemačke povješali 55 antifašista.

Često apatično Sarajevo poslalo je poruku da antifašizam živi i uvijek će živjeti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a u slanju te poruke nije ih spriječila pandemija korona virusa.

Za mjesto protesta prvobitno je zamišljen trg na kojem je, po naređenju ustaškog upravitelja Sarajeva Maksa Luburića, 28. marta 1945. obješeno 55 sarajevski antifašista, a u skladu s tim je i postavljen veliki crno-bijeli plakat s fotografijom tijela kako se njišu na konopcima, ali su hiljade građana spontano u koloni, rame uz rame, bez obzira na pandemiju, krenuli ka centru grada.

Centralni skup održan je pred Vječnom vatrom, spomeniku oslobodiocima Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, dok se istovremeno u Katedrali Srca Isusova održavala misa za žrtve Bleiburga.

‘Protiv buđenja zla nakon 75 godina’

Ono što su isticali mnogi stariji građani je razočarenje nadbiskupom vrhbosnaskim, kardinalnom Vinkom Puljićem, koji je misu predvodio, a za kojeg su učenici skupa kazali da je s njima proveo najteže dane opsade Sarajeva, kada su ubijene hiljade djece i odraslih Sarajlija, a danas služi misu za ustaše i sljedbenike NDH, koji su, također, građane prijestolnice ubijali.

Česta poruka skupa jeste i zajedništvo, koji, kažu, mnogi pokušavaju uništiti.

“U ratu smo dijelili zadnji zalogaj, a sada nas neko pokušava zavaditi i podijeliti. Nisu uspjeli u ratu, neće ni sada”, kazala je jedna starija građanka Sarajeva.

Sličnog stava je i 69-godišnji Faruk Tužović, koji je, kaže, htio dati svoj doprinos protestu protiv buđenja zla nakon 75 godina.

Sarajevo je uvijek bilo protiv zla, kaže Tužović

“Sarajevo je uvijek bilo protiv zla, a ovo je odgovor na neprimjereno ponašanje. Važno je naglasiti da ovo nije protest protiv Crkve, ali jeste protest protiv neprimjerenog ponašanja Crkve, koja se stavila u službu partije”, govori on dok snažno stišće štap i otežano diše ispod maske.

Ponosan je, dodaje, što je veliki broj građana izašao na proteste, iako to često i nije običaj u prijestolnici, a misli da bi bilo i više ljudi, pogotovo mladih, da nisu uvedene zabrane skupa pred samom Katedralom.

‘Političare treba povući zha uši’

Nazifa Jamak iz Udruženja Antifašista Novi Grad – Sarajevo ljuta je zbog izjava plasiranih u javnosti, kako je protest protiv Crkve, pa čak i katolika.

“Sarajevo nikad nije bilo fašistički grad i nacionalistički, i nikad neće biti. Ali, fašizam u Bosni i Hercegovini ponovo cvijeta i treba mu se suprotstaviti. Grad je uvijek bio miroljub, a neki pokušavaju ‘zakuhati'”, rekla je.

Bijesna zbog izjava političara kojim se umanjuje uloga partizana u Drugom svjetskom ratu i sve ono za šta su zaslužni, kazala je da bi rado “sve te političare uhvatila za uši i sama im održala lekciju iz historije, kad je nisu htjeli učiti u školi”.

Zaim Ahmić se brine da neko pokušava da stvori 'bure baruta'

Sedamdesetdvogodišnji Zaim Ahmić je iz Srebrenika došao “naoružan” zastavom nekadašnje Jugoslavije, kako bi dao svoj doprinos protestu.

Sin SKOJ-evca je došao kako bi iskazao protest protiv NDH, ustaša, ali i politike Dragana Čovića, čelnika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, te poručio kako mu se čini da neko stvara “bure baruta” kako bi se u Sarajevu, ali i ostatku Bosne i Hercegovine, napravio problem.

Prema njegovom mišljenju, oni koji su željeli da se ova misa održi trebali su je održati u Zagrebu, a ne dolaziti u Sarajevo.

Ono što se moglo čuti na samom skupu je da je protest prošao bez ijednog incidenta.

Čak i neprijavljeno blokiranje jedne od glavnih saobraćajnica nije izazvalo reakciju policije, koja je i sama povremeno dobijala aplauz prisutnih.

Skupu su prisustvovala razna antifašistička udruženja i organizacije za zaštitu ljudskih prava te pojedini političari, ali niko nije iskoristio priliku za samopromociju, odnosno skup je protekao bez govora i prisvajanja događaja.

‘Smrt fašizmu, sloboda narodu’

Na sve zlosutne najave prethodnih dana okupljeni su odgovarali samo pjesmom, najčešće ‘O bella ciao’, aplauzom i povicima “Smrt fašizmu, sloboda narodu”.

Pod maskama, jedni uz druge, građani su poručili da je Sarajevo antifašističko i da će tako ostati.

Samo u Sarajevu su pripadnici NDH tokom Drugog svjetskog rata ubili više od 10.000 građana, najviše Jevreja.

Najava održavanja svete mise za žrtve “blajburškog križnog puta” izazvala je oštre reakcije političkih stranaka, Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, Srpske pravoslavne crkve, ambasada u Bosni i Hercegovini, nevladinih organizacija, medijskih kuća, visokih zvaničnika, ali i građana Sarajeva.

Iako iz Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini tvrdili da molitva “nije ništa više nego sjećanje na nevino ubijene žrtve u Bleiburgu”, najava služenja takve misa na drugoj strani ocijenjena je kao pokušaj rehabilitacije ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata.

Izvor: Al Jazeera