Nissan traži 90 miliona dolara odštete od bivšeg direktora

Tužba protiv Carlosa Ghosna podnesena je okružnom sudu u Yokohami (EPA)

Japanski proizvođač automobila Nissan pokrenuo je tužbu protiv odbjeglog bivšeg predsjedavajućeg kompanije Carlosa Ghosna, tražeći odštetu od 10 milijardi jena (90,8 miliona dolara) zbog navodnog kršenja finansijskih zakona i “prevara”.

“Finansijska odšteta koju Nissan potražuje povezana je s Ghosnovim kršenjem dužnosti direktora kompanije i njegovom zloupotrebom Nissanovih resursa i imovine”, objavila je kompanija, prenosi Fena.

Tužba je podnesena okružnom sudu u Yokohami.

Iznos odštete, izračunat na osnovu šteta koje su kompaniji uzrokovali Ghosnovi “koruptivni postupci”, također bi u budućnosti mogao biti povećan, objavio je proizvođač automobila.

‘Čudesni bijeg iz Japana’

U januaru je Nissan najavio da će pokrenuti zakonsku akciju protiv svog bivšeg predsjedavajućeg, koji se generalno smatra zaslužnim što je kompaniju spasio od bankrota prije gotovo dva desetljeća.

Izjava je stigla više od sedam dana nakon što je Ghosn napravio čudesni bijeg iz Japana, gdje je bio suočen s krivičnom prijavom zbog prikazivanja manje godišnje plate od stvarne i zloupotrebe sredstava kompanije.

Biznismen je negirao bilo kakvo nelegalno postupanje i rekao je da je pobjegao od “nepravde i političkog progona”, prenose ruski mediji.

Izvor: Agencije