Nissan Leaf prešao 370 kilometara bez vozača

Automobil je prolazio cestama bez ili s minimalnim oznakama, raskrsnicama i kružnim tokovima (EPA)

Nissanov automobil bez vozača uspio je u Velikoj Britaniji voziti 370 kilometara, što je najduže i najkompleksnije putovanje u toj državi dosad, u vrijeme dok u automobilskoj industriji traje utrka u razvoju autonomnih vozila.

Velika Britanija pokušava primamiti kompanije koje razvijaju autonomna vozila, nadajući se da će osigurati svoj dio kolača u toj industriji, za koju se procjenjuje da će 2035. godine vrijediti 1.200 milijardi dolara, prenosi Hina.

Nissanov električni automobil Leaf je, uz pomoć osam laserskih čitača, sedam kamera, radara postavljenog oko vozila i šest kontrolnih jedinica u prtljažniku, vozio uz “normalna” vozila po državnim cestama.

Oko 370 kilometara dugo putovanje počelo je u evropskom tehnološkom centru tog japanskog proizvođača u Cranfieldu, na jugu Engleske.

‘Vozilo svjesnije od vozača’

Put je završio u tvornici u Sunderlandu, na sjeveroistoku države. 

Automobil je prolazio cestama bez ili s minimalnim oznakama, raskrsnicama i kružnim tokovima, koristeći naprednu tehnologiju pozicioniranja.

“Ostali vozači u blizini nisu primijetili da je automobil, ustvari, potpuno autonoman”, istaknuo je David Moss, čelnik Nissanovog istraživanja i razvoja u Evropi.

“Vozilo je, zbog količine senzora, koji ga neprekidno nadziru, puno svjesnije šta se događa u okolini nego što to može biti ljudski vozač”, dodao je.

Projekt nazvan “HumanDrive”, kojeg predvodi Nissan, primio je sredstva od vlade te sarađuje s vlastima kako bi dobio dozvolu za vožnju.

Izvor: Agencije